Návrh výroby držáku žehličky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem technologie výroby držáku, který slouží jako odkládací plocha pro žehličku. Jedná se o součást, která je vyráběna z konstrukční oceli o jakosti 11 373.0 ve formě plechu s tloušťkou 1,5 mm. Na základě studie relevantní literatury pojednávající o problematice stříhání, ohýbání a lemování, byl vypracován postup výroby. Po provedení technologických, konstrukčních a kontrolních výpočtů bylo navrženo postupové střihadlo a ohýbací a lemovací nástroje, pro které byla rovněž vypracována technická dokumentace. Jednotlivé nástroje se skládají mimo jiné z normalizovaných komponent, přičemž jejich funkční části jsou upnuty ve vodících stojáncích na výstředníkových lisech. Pro postupové stříhání byl, pro splnění nutných požadavků na velikost tvářecí síly i rozměrů nástrojů, zvolen výstředníkový lis s výrobním označením S 250, a pro další operace, jimiž jsou ohýbání a lemování, byl použit lis s označením S 160.
The project deals with design of manufacturing technology of the holder, which is used as a space for the iron to be placed. It is a component made of steel with a quality of 11 373.0 on the form of sheet metal with a thickness of 1,5 mm. Based on the studies of literature relevant to the topic of technologies of cutting, bending and hemming, a production process was developed. After performing technological, constructional and control calculations, a gradual cutter, bending and hemming tools were designed, for which further technical documentation was developed. Each tool consists inter alia of standardized components containing functional parts clamped in guides standing on eccentric presses. For progressive cutting, an eccentric press with designation S 250 was chosen due to meeting requirements for the size of the forming force and the dimensions of the tools, and the press with designation S 160 was used for further operations, which are bending and hemming.
Description
Citation
TICHOŇ, O. Návrh výroby držáku žehličky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zavadil (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval komisi svou závěrečnou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Kde by se umístili hledáčky v případě nepřímého středění? (částečně zodpověděl) 2. Jakým způsobem je ukotven střižník a jakým způsobem je namáhán? (částečně zodpověděl) 3. Co je kritická délka střižníku? (částečně zodpověděl)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO