Metanol jako alternativní palivo

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato rešeršní bakalářská práce se zabývá problematikou alternativních paliv, konkrétně pak metanolem a jeho produkcí. Cílem bylo popsat vlastnosti a možnosti využití metanolu nejen jako paliva, ale i jako suroviny pro chemický průmysl. Informace byly získávány převážně ze zahraničních publikací a článků. V závěru je zhodnoceno využití a potenciál metanolu v období přechodu na obnovitelné zdroje energie.
This Bachelor thesis is a topic review of problematics of alternative fuel solutions, in particular of methanol and it's production. The aim was to describe properties and possibilities of use of methanol, not only as fuel, but also as a raw material in chemical industry. The information was obtained mainly from English-written sources. Finally, in conclusion part, use and potential of methanol in period of transition to renewable sources is being reviewed.
Description
Citation
BALCÁREK, O. Metanol jako alternativní palivo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. Jozef Dlugoš, Ph.D. (člen) Ing. Jan Fojtášek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí závěrečnou prací. Následovala část, kdy student odpovídal na následující otázky oponenta: Jak vychází z hlediska současného objemu výroby metanolu porovnání v regionech USA, země Evropské unie a Čína? - ZODPOVĚDĚL Jaké je oktanové číslo metanolu v porovnání s klasickým benzínem? - ZODPOVĚDĚL Můžete uvést porovnání palivových článků využívajících metanol a vodík? - ZODPOVĚDĚL Odbornou komisí byly dále položeny tyto otázky týkající se závěrečné práce: Proč je považována vyšší hodnota oktanového čísla paliv za lepší? - ZODPOVĚDĚL Která paliva lze zařadit do skupiny alternativních paliv? - ZODPOVĚDĚL Jaké jsou nutné úpravy vozidla se zážehovým motorem pro využití metanolu místo stávajícího paliva – benzinu? - ZODPOVĚDĚL
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO