Využití biologických strategií živočichů pro snížení hluku vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto bakalárská práca sa zaoberá s využitím biologických stratégií živočíchov pre zníženie hluku vozidiel. Najskôr sú objasnené základné pojmy akustiky a spomínané príčiny hluku v automobile. Podstatná časť je venovaná podrobnejšiemu rozoberaniu jednotlivých zvierat a ich techník. Hlavným cieľom práce je analyzovať mieru zníženia hluku týchto stratégií a ich potenciálne využitie v doprave, konkrétne v automobiloch.
This bachelor thesis deals with the use of biological strategies of animals to reduce vehicle noise. First, the basic concepts of acoustics and the mentioned causes of noise in a car are clarified. A substantial part is devoted to a more detailed analysis of individual animals and their techniques. The main goal of this work is to analyze the noise reduction rate of these strategies and their potential use in transport, specifically in cars.
Description
Citation
KOVÁCS, G. Využití biologických strategií živočichů pro snížení hluku vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. David Svída, Ph.D. (člen) Ing. Michal Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) V práci hovoříte o odporu. Vysvětlete pomocí matematického zápisu, co rozumíte pojmem odpor. Hodnocení odpovědi: Zodpověděl 2) Vysvětlete pojem „hraničná vrstva“, který je v práci zmiňován. Hodnocení odpovědi: Zodpověděl Dále byly členy komise studentu položeny následující otázky: 3) Jaký je vliv hluku při dlouhodobém působení na člověka? Hodnocení odpovědi: Částečně zodpověděl 4) Jaká je spojitost odporových ztrát a vzniku zvuku? Hodnocení odpovědi: Částečně zodpověděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO