Posouzení spolehlivosti procesu balení optických kabelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje posouzení spolehlivosti procesů na balicím centru ve firmě CommScope Czech Republic s.r.o. První část práce má rešeršní charakter a jsou zde uvedeny možnosti řízení kvality za pomocí norem řady ISO 9000, ale i užitím přístupů TQM. Zároveň jsou zde rozebrány metody a analytické techniky, které budou dále užity v praktické části této diplomové práce. V následující kapitole je představena firma CommScope Inc. a její hlavní produkt - optické vlákno. Praktická část pak obsahuje seznámení s balicím centrem a jeho procesy, dále je zde popsána provedená analýza spolehlivosti původního stavu a návrhy nápravných opatření, které byly realizovány v rámci Kaizen event. Zbytek práce se pak věnuje implementaci navržených změn a jejich ekonomickému posouzení. Závěrem je uvedeno zhodnocení užitých metod, dosažených výsledků a další doporučení.
The diploma thesis deals with the assessment of the reliability of processes at the packaging center in the company CommScope Czech Republic s.r.o. The first part of the work is research about options for quality management using ISO 9000 standards, but also TQM approaches. At the same time, methods and analytical techniques are discussed, which will be further used in the practical part of this thesis. The following section introduces CommScope Inc. and its main product - optical fiber. The practical part contains an introduction to the packaging center and its processes, it also describes the analysis of the reliability of the original state and proposals for corrective measures that were designed within the Kaizen event. The rest of the work is then devoted to the implementation of the proposed changes and their economic assessment. Finally, an evaluation of the methods used, the results achieved and other recommendations are given.
Description
Citation
PLODKOVÁ, Z. Posouzení spolehlivosti procesu balení optických kabelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Studentka v úvodu prezentace představila vyšetřované balicí centrum a jednotlivé fáze procesu balení. Prezentace dále obsahuje Paretův diagram, na kterém byly slovně zhodnoceny kritické prvky. Na následujících slajdech jsou prezentovány další použité analýzy, zhodnocen důvod jejich použití a navržení optimalizace layoutu. Závěrečná část prezentace je věnována popisu návrhu softwaru v MS Excel a zhodnocení dosažených výsledků. Na otázku oponenta: “Byla by vhodná implementace 8M (Ishikawův diagram) v této práci a můžete nám stručně popsat jednotlivé body 8M?“ Studentka reaguje popisem Ishiawova diagramu a dle jejích slov věří, že tato metoda aplikovatelná je. Vysvětluje, proč tento diagram v práci není použit. Na otázku: “Na str. 48 máte vyčíslenou lidskou chybu RPN 168, vyšší než 120. Můžete popsat která norma se zabývá návodem pro lidská hlediska spolehlivosti a definovat pojem spolehlivost, lidské selhání a lidská chyba?“ studentka navrhuje normu ČSN EN 62508 dle této normy pojmy definuje. Na otázku: “Popište, co rozumíme pod pojmem spolehlivost a jakými dalšími dílčími vlastnostmi je charakterizována.“ Studentka podrobněji popisuje definici spolehlivosti. Zkušební komise navrhuje závěrečnou práci na Cenu průmyslového podniku 2021 (CPP 2021) za příkladné zpracování diplomové práce, jejichž výsledkem bylo zavedení systému 5s ve firmě CommScope, což vedlo k eliminaci plýtvání času a pohybů operátorů. Při realizaci byl snížen počet operátorů ze 6 na 5 a byly dosaženy úspory až 680000 korun za rok.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO