Koncepce nakládání s infekčním odpadem na regionální úrovni

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Současná pandemická situace ukázala obrovské dopady rozšíření infekce na společnost, i přesto stále ještě chybí jednotný přístup k problematice infekčního odpadu. Cílem této práce je představení metodiky nakládání s infekčním odpadem v rámci regionu v kontextu situace v Česku a Evropské Unii. V teoretické části práce je uveden legislativní rámec, charakter produkce, možnosti dekontaminace a podmínky spalování infekčního odpadu. Na základě těchto poznatků je navržena metodika pro nakládání s infekčním odpadem v rámci regionu. V praktické části práce je pak metodika aplikována na konkrétní region – Královéhradecký kraj. V rámci metodiky jsou navrženy možné scénáře nakládání s infekčním odpadem a vybrány nejvhodnější z nich z pohledu zdravotních rizik, rozpočtové zátěže a dopadu na životní prostředí. Na závěr je metodika kriticky zhodnocena a srovnána s metodikami jiných studií na podobné téma.
The current pandemic state has shown huge impacts of the infection spread on society, yet there is still no coherent approach to the issue of infectious waste. The aim of this thesis is to present the methodology for managing infectious waste within the region in the context of the situation in the Czech Republic and the European Union. The theoretical part of the thesis sets out the legislative framework, the character of production, decontamination options and conditions for incineration. Based on this knowledge, the methodology for managing infectious waste within the region is proposed. In the applied part of the thesis, the methodology is applied to the Hradec Králové Region. Under the methodology, possible scenarios for the infectious waste management are proposed. The most suitable one is selected from the perspective of health risks, budget burden, and environmental impact. Finally, the methodology is critically assessed and compared with the methodologies of other studies on a similar topic.
Description
Citation
MARTINEK, K. Koncepce nakládání s infekčním odpadem na regionální úrovni [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Radim Puchýř, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Byly zodpovězeny rozsáhlé otázky oponenta závěrečné práce. Dotaz na možné způsoby zpracování infekčního odpadu a zdůvodnění výběru postupů použitých v závěrečné práci, zodpovězeno. Byl blíže upřesněn postup hodnocení scénářů v závěrečné práci, zodpovězeno. Dotaz na povinnosti dopravce nebezpečných odpadů, zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO