Porovnání jednotělesové a dvoutělesové parní turbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá návrhom a porovnaním kondenzačnej parnej turbíny s jedným regulovaným odberom pre paroplynový cyklus s využitím pridávnej pary a vzduchovým kondenzátorom pre jednotelesovú a dvojtelesovú variantu návrhu. Práca sa opiera o výpočet tepelnej schémy, na ktorý nadväzuje predbežný a následne aj detailný návrh stupňovej časti. Navrhnutá jednotelesová turbína má vypočítanú termodynamickú účinnosť 93,28 % a svorkový výkon generátora 136,2 MW. Návrhový postup bol zopakovaný pre dvojtelesovú turbínu. Vypočítaný svorkový výkon generátora dvojtelesovej turbíny je 134,4 MW s termodynamickou účinnosťou 92,1 %. Rozdelením rotoru turbíny na dve telesá má výsledná nízkotlaková turbína menší priemer rotoru, dlhšie lopatky a zároveň väčší počet stupňov. Pre dvojtelesové usporiadanie turbín bolo nutné počítať s dvojnásobným počtom radiálnych ložísk a upchávok. Vplyvom zväčšenia prietokového priemeru nízkotlakovou turbínou sa zvýšili straty súvisiace s geometriou stupňa. Práca je doplnená o výkres rezu turbínou s vyššou účinnosťou.
The master thesis deals with design and comparison of condensing steam turbine for steam-gas cycle for single-cylinder and double-cylinder body with air condenser at its end, one regulated take and ability to use additive steam. Thesis is based on the calculation of thermal scheme which is followed by a preliminary and subsequently a detailed design of steam turbine. Thermodynamic efficiency for single-cylinder turbine was calculated at 93,28 % with terminal power 136,2 MW. The design procedure was repeated for a double-cylinder body. Calculated terminal power for two-cylinder turbine was 134,4 MW with thermodynamic efficiency of 92.1%. By dividing turbine into two rotors resulting low-pressure turbine has a smaller rotor diameter, a longer blade and at the same time a larger number of stages. For double-cylinder turbine, it was necessary to consider twice the number of seals and radial bearings. Due to the increase in flow diameter of low-pressure turbine, losses related to the geometry of the stage increased. Thesis is supplemented by a section drawing of steam turbine with higher efficiency.
Description
Citation
BUNČEK, P. Porovnání jednotělesové a dvoutělesové parní turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Sedlák (člen) Ing. Pavel Nešpor (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Kde je možné zapojit generátor při použití dvojteslové turbíny? Kde by byla umístěna spojka v rámci tohoto rešení? Zodpovězené úplně. Proč se vstupní úhel proudění páry na lopatky při prvních řadách lopatek turbíny zvětšuje ? Zodpovězené úplně. Jak byla ve výpočtu stanovena účinnost turbíny ? Zodpovězené částečně. Jaká je funkce A-kola v parní turbíně ? Zodpovězené úplně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO