Bypassový systém parních turbín

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o bypassovém systému parní turbíny, a to zejména o jeho prohřívání při jmenovitém provozu a najíždění ze studeného stavu. V úvodu práce je proveden předběžný termodynamický výpočet kondenzační parní turbíny se dvěma neregulovanými odběry. Následuje teoretický popis a návrh bypassového systému, zároveň je navrženo prohřívání bypassového systému, a to jak při jmenovitém provozu, tak při najíždění ze studeného stavu. Stěžejní částí práce je návrh optimalizace prohřívání, kdy je prohřívací pára zavedena zpět do přívodního potrubí k turbíně. V závěru jsou porovnány varianty prohřívání z hlediska vnitřního výkonu turbíny.
The master’s thesis deals with the bypass system of steam turbine, especially about its heating during normal operation and cold start up. At the beginning of work, a preliminary thermodynamic calculation of condensing steam turbine with two uncontrolled extractions is made. This is followed by theoretical description and design of bypass system and design of heating during normal operation and cold start-up. The main goal of thesis is optimalization of heating, when the heating branch is connected back to turbine supply line. In the end, all options of heating are compared in terms of power output.
Description
Citation
MOLÁK, F. Bypassový systém parních turbín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Sedlák (člen) Ing. Pavel Nešpor (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Proč a jak se při kondenzační turbíně používají systémy by-pass? Zodpovězeny úplně. Proč je v navrhovaném systému nutný předehřev? Zodpovězeny úplně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO