Účinnost turbíny jako funkce otáček

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem této práce je kondenzační parní turbína o požadovaném výkonu 50MWe a daných vstupních a výstupních parametrech. Turbína je navržena jako dvou tělesová. Je navrhnuto bilanční schéma s přihříváním, regenerací a vzduchovým kondenzátorem. Následně je proveden termodynamický výpočet pro tři varianty vysokotlakého dílu o různých otáčkách. Výsledek je zhodnocen z hlediska vypočtené účinnosti i z ekonomického pohledu. Výstupem je výběr varianty s nejlepšími parametry. Pro tuto variantu následují základní dimenzovací výpočty, návrh vyrovnávacího pístu a ucpávkového systému. Je nakreslen zjednodušený řez navrženým řešením. Nakonec je bilanční schéma upraveno na základě vypočtených údajů. Je vypočteno i bilanční schéma pro omezený výkon.
The subject of the thesis is condensing steam turbine with the required power of 50MWe and set input and output parameters. The turbine is designed as a two-body turbine. There is also designed balance scheme with reheating, regeneration and air condenser. Subsequently, the thermodynamic calculation for three variations of high pressure part with different speeds is demonstrated. The result is evaluated in terms of calculated efficiency and also in an economic point of view. The output is a selection of the variation with the best parameters. Then the basic dimensioning calculations, the design of the leveling piston and the sealing system follows for this variation. A simplified section of this part is drawn. Finally, the balance scheme is adjusted based on the data and calculated for limited performance as well.
Description
Citation
WOFFOVÁ, H. Účinnost turbíny jako funkce otáček [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Sedlák (člen) Ing. Pavel Nešpor (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Jaké výhody má zmiňované zapojení systému NTO, zmíněné v prezentaci? Zodpovězeny úplně. Je nutné díl VT turbíny zahlcovat párou? Zodpovězeny úplně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO