Parní turbína pro malý jaderný zdroj

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem parní turbíny pro malý jaderný zdroj o výkonu 50 MWe. V první části práce je navrženo tepelné a bilanční schéma. Turbína má celkem sedm neregulovatelných odběrů, které jsou rozděleny následovně: dva jsou pro vysokotlaké ohříváky, čtyři pro nízkotlaké ohříváky a jeden pro odplynění. Další kapitola se zabývá výpočtem regulačního stupně v provedení A-kolo a je zde také provedena pevnostní kontrola. Poté je stanoven předběžný návrh a detailní návrh stupňové části pro přetlakové lopatkování. Stupňová část je tvořena z osmi kuželů o celkovém počtu 27 stupňů. V následujících kapitolách je proveden výpočet vyrovnávacího pístu, ucpávek a ložisek. V závěru práce je uvedena provozní charakteristika. Součástí práce je také koncepční řez vybraného uzlu turbíny. Výsledná parní turbína má svorkový výkon 50,197 MW a vnitřní termodynamickou účinnost 73,9 %.
This master´s thesis deals with the design of a steam turbine for a small nuclear power plant with a power of 50 MWe. In the first part of the work is proposed thermal and mass balance. The turbine has seven unregulated steam extractions, which are divided: two are for high-pressure feedwater heater, four are for low-pressure condensate heater and one is for degassing. The next chapter deals with the calculation of the regulation stage which is designed like an A-wheel and here is also strength control. Then, a pre-design and a detailed design of the stage part with the reaction blading. The stage part is consisted of eight cones with a total number of 27 stages. In the following chapters, is calculated the compensating piston, seals system and bearings. In the end, is made the consumption diagram. Part of the work is a conceptual drawing of a steam turbine section. The resulting steam turbine has a power output 50,197 MW and an internal thermodynamic efficiency of 73,9 %.
Description
Citation
BISKUP, M. Parní turbína pro malý jaderný zdroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Sedlák (člen) Ing. Pavel Nešpor (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Co se děje při ventilaci na posledním stupni turbíny? Zodpovězené úplně. Jaká je funkce bandáží na lopatkách turbín? Zodpovězené úplně. Jaká je funkce podchlazení v NTO? Zodpovězené částečně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO