Parní kotel na biomasu menších výkonů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje návrhu parního kotle na biomasu o výkonu 6 MW. Požadovanými parametry pracovního média jsou teplota 300 °C a tlak 2,5 MPa. V práci je zpracován stechiometrický výpočet a tepelný výpočet kotle, na který navazuje návrh spalovací komory a jednotlivých výhřevných ploch kotle. Práce také obsahuje výpočet tlakových ztrát na straně obou médií. Součástí práce je výkresová dokumentace kotle.
The master's thesis describes the design of the steam boiler, which burns biomass with heat output of 6 MW. The required parameters of the steam are a temperature of 300 °C and a pressure of 2,5 MPa. The thesis is gradually devoted to stoichiometric calculations through heat losses and boiler efficiency, to the design of the combustion chambre, heat exchangers and pressure losses. Part of the thesis is drawing documentation of the boiler.
Description
Citation
SUCHÁNKOVÁ, L. Parní kotel na biomasu menších výkonů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Alojz Boko (člen) Ing. Pavel Křemínský (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Byly ztráty počítány pro čistý nebo zanešený kotel? Proč není u ekonomizéru žebrování trubek? Proč byl přehřívák 2 navržen jako souproudý? Jaký byl výkon parního kotle? K čemu je daný kotel určen? Z jakého důvodu byl vybrán japonský topol? Jakou výtěžnost daný topol má? Šel by ohřev vzduchu řešit jiným způsobem? Co by se stalo, kdyby byla snížena teplota napájecí vody? Co plyne ze zvětšení výparníku? Otázky byly uspokojivě zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO