Impaktor pro laboratorní záchyt jemných částic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou jemných částic v ovzduší a teorií jejich záchytu. V úvodní části jsou popsány základní charakteristiky jemných částic a mechanismy, podle kterých se částice chovají. Popsán je vliv na lidské zdraví a rizika, které vdechované částice pro lidské tělo představují. Další kapitola vysvětluje vliv částic v ovzduší na životní prostředí, historický vývoj stavu ovzduší v ČR a popsány jsou nejvýznamnější znečišťující látky. Dále pak základní právní předpisy, které regulují limity stanovené pro tyto látky. V praktické části je vysvětlen výpočetní postup kaskádového impaktoru, dále samotný návrh třístupňového impaktoru a jeho srovnání s profesionálním impaktorem. Navrhnutý impaktor byl dále sestaven a otestován na měřící trati se zdrojem částic z krbových kamen.
The focus of this master’s thesis is the issue of fine dust particles suspended in the air and their measurement. The thesis explains the basic characteristics of fine particles and the rules, which they follow. The section then examines the health risks of inhaled particles. Next is explained the influence of particles in the air on the environment, the historical development of the air pollution in the Czech Republic and the most important pollutants. After that is described the legislation, which frames the limits for pollutants suspended in the air. In the practical part is described the methods for calculation the geometry of cascade impactor, the design of three-stage impactor and finally the comparison with professional impactor. The designed impactor was then constructed and tested with wood burning stove as a source of particles.
Description
Citation
KODAD, D. Impaktor pro laboratorní záchyt jemných částic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázka oponenta byla zodpovězena. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Dochází k změně teploty a tím i parametrů při proudění spalin skrz impaktor? Jaký vliv měla kondenzace páry na záchyt velkých částic? Jaké jsou základní rozdíly oproti komerčně dostupnému impaktoru? Zvládl by Vámi navrhnutý imapktor vyšší koncentrace než profesionální? Je to využitělné v praxi? Otázky byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO