Procesní parametry při navařování Inconelu 625

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Výzkum je zaměřen na navařování inconelu 625 metodou MAG - CMT. Bylo zjištěno, že navařování bez rozkyvu nevytváří potřebnou geometrii pro navázání dalších vrstev. Při navařování s rozkyvem bylo vyzkoumáno, že nejvhodněji se jeví proud v rozmezí 150 až 200 A v synergickém režimu pro navařování inconelu 625. Výsledný návar byl proveden při proudu 190 A s korekcí pulzní dynamiky nastavenou na -4 a korekcí délky oblouku na +10 a rychlostí svařování 315 mm za minutu. Návar nebyl ideální především kvůli nedostatečné výšce. Zlepšení výsledků by mohlo být dosaženo nastavením rozkyvu s plynulou změnou zrychlení. Z časových možností a z náročnosti programování byla však pro všechny experimenty zvolena pouze rychlost konstantní.
The research is focused on cladding of inconel 625 using the MAG - CMT method. It was found that welding without an oscillation does not create the necessary geometry to establish additional layers. When welding with an oscillation, it was researched that the current between 150 and 200 A appears most appropriate in the synergistic mode for welding inconel 625. The resulting weld bead was made at a current of 190 A with pulse dynamics correction set to -4 and correction of arc length to +10 and welding speed of 315 mm per minute.The weld bead was not ideal mainly due to insufficient height. The improvement of results could be achieved by set oscilation with fluent change in acceleration. Because of the time options and difficulty of programming it was used only constant speed for all experiments.
Description
Citation
HRÁDEK, J. Procesní parametry při navařování Inconelu 625 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Bohumil Kandus (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student představil komisi svou diplomovou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Co je synergické nastavení svařovacího zdroje? 2. Kdy se provádí opravy trubek v tepelných kotlech? 3. Jaké je složení základního materiálu. 4. Popište skládání housenek na trubkové stěně? 5. Jaká doba bude potřebná pro navaření membránové stěny? 6. Charakterizujte žárupevné materiály. Student otázky zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO