Bezpečnost vybraného výrobního uzlu automatizované linky pro výrobu automobilových karosérií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá bezpečností vybraného výrobního uzlu automatizované linky pro výrobu automobilových karosérií. V první části práce je řešena rešerše relevantních směrnic Evropského parlamentu a Rady. Následuje systémový rozbor řešené problematiky a popis zařízení. V další části práce je provedena analýza harmonizovaných norem v oblasti bezpečnosti výrobní linky. Dále je provedena identifikace nebezpečí, odhad a posouzení rizik. V poslední části práce jsou vytvořeny variantní návrhy zabezpečení pracoviště, technicko-ekonomické posouzení variant a výpočty pro výslednou variantu pracoviště.
This master’s thesis deals with the safety of a selected production node of an automated body production line. The first part is focused on a recherche of relevant directives by the Council and the European parliament. Follows a systems analysis of a solving issue and description of the production line. In the next part of the thesis, there is an accomplished analysis of harmonized standards in the safety of the production line. Furthermore, there is made hazard identification, risk estimation and risk assessment. The last part of the thesis is focused on a variants creation of safety of a workplace, technical-economic consideration of variants and computations for a final variant of the workplace.
Description
Citation
PLACHÝ, Š. Bezpečnost vybraného výrobního uzlu automatizované linky pro výrobu automobilových karosérií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student v prezentaci seznámil zkušební komisi s tématem hodnocení bezpečnosti automatizované linky. Popsal identifikaci nebezpečí, návrh zabezpečení pracoviště a detailně popsal jednotlivé variantní řešení. Výsledná varianta je zvolena na základě zhodnocení vybraných parametrů jednotlivých variant. Závěr prezentace je věnován shrnutí postupu při navrhování zabezpečené výrobní linky. Na otázku oponenta: „Vysvětlete, jak jste využil v procesu snižování rizika identifikovaná nebezpečí uvedená v tabulce 6 na str. 49.“ student provádí křížové odkazy v rámci práce pro zdůvodnění. Jakým způsobem jste do návrhu pracoviště implementoval zbytková rizika nakupovaných strojních zařízení (např. robot, agregát, svařovací hlavice apod.)? Student odpovídá bodově, jakým způsobem k implementaci zbytkového rizika přistupoval. Vysvětlete, jak v tabulce 8 v části PROVOZ řešíte příslušné provozní režimy robotů dle čl.5.7 v ČSN EN ISO 10218-1:2012 a robotizovaných pracovišť dle čl. 5.6 v ČSN EN ISO 10218-2:2011. Na tuto doplňkovou otázku student navázal představením dvou režimů PROVOZ a SEŘIZOVÁNÍ a porovnal hodnocení rizik pro tyto dva provozní stavy. Vysvětlete, jak jednotlivé navržené varianty pracoviště ovlivní Vámi provedený odhad rizik, který uvádíte o kapitolu dříve. Na tuto otázku student reaguje implementací souvislosti mezi koncepty a tabulkou hodnocení rizik. Dále se studen vyjadřuje k hodnocení oponenta s komentářem, že norma ČSN EN ISO 12100 se místy přímo odkazuje na normu TNI ISO/TR 14121-2. Taktéž dostupnost této normy na ČSN online student dokládá aktuálním přístupem do portálu a cestu k této normě, která je aktuálně na portálu dostupná. Komise souhlasí Dále student obhajuje využití metody tří kroků a zařazení těchto kroků popisuje na konkrétních tabulkách práce. Přiznává, že to není explicitně v práci zapsáno. Ohledně vyjádření k využitelnosti práce v praxi se student obhajuje tím, že linka je již nasazena v provozu na montáži Enyaq iV a není dosud zaznamenané žádné bezpečností pochybení nebo úraz. Zkušební komise má výhrady ke struktuře provedené místy zavádějící analýzy. Např. Proudový chránič má vliv na vymrštění součásti. Doporučuje podrobněji identifikovat a zpracovat jednotlivé příčiny nebezpečí. Na základě čeho bylo rozhodnuto mezi variantami? Student zhodnocuje, že bylo rozhodnu v závislosti na penězích a na základě zástavbového prostoru. Konkrétní typ matematického zhodnocení nepotvrdil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO