Výzkum opotřebení materiálů v kontaktu s MR kapalinou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Dilomová práce je zaměřena na kritické místa magnetoreologického (MR) tlumiče z hlediska životnosti, a to především na těsnění pístnice tlumiče. Úkolem této práce je najít vhodný materiál pro konstrukci těsnění, a k tomu pochopit, které vlastnosti MR kapalin mají největší vliv na opotřebení tohoto těsnění. Testy byly provedeny v upravené konfiguraci pin-on-flat. V rámci práce bylo otestováno několik druhů polyuretanů, NBR, SBR a PTFE, což jsou materiály vhodné pro těsnící prvky. U MR kapalin byl posuzován vliv koncentrace MR částic, vliv modifikací a stáří MR kapaliny. Ukázalo se, že nejvhodnější materiálem pro těsnění je H-PU95FDA. U MR kapalin byl vliv koncentrace částic vyhodnocen jako minimální, zatímco vliv modifikací a stáří kapalin má velkou roli na abrazivitu MR kapalin a tím i životnost MR tlumiče.
This paper is focused on MR dampers and its critical parts in term of damper`s durability, which seems to be a piston-rod seals, and it should find an ideal material combination of seal and MR fluid for increasing the damper`s life. The tests were conducted in modified pin-on-flat configuration, which was supposed to be more suitable for laboratory testing. There was tested and compared a suitable material for seals, like PTFE, NBR, SBR of polyurethanes. The article is also focused on MR fluids and its contribution to seal`s wear. The impact of particle concentration, wear of MR fluid and effect of modification of MR fluid was tested. It showed up, that the best material for seal is H-PU95FDA. The effect of particle concentration is negligible on seal`s wear, while effect of modification and wear of MR fluids are significantly higher.
Description
Citation
ŽÁČEK, J. Výzkum opotřebení materiálů v kontaktu s MR kapalinou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Vimmr, Ph.D. (člen) Ing. Kateřina Dočekalová, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Pavel Polach (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Dr. Polach: Co vyjadřuje směrnice opotřebení na grafech v prezentaci? ZODPOVĚZENO Dr. Polach: Proč jste použil ložiskový váleček místo vzorku z pístnice? ZODPOVĚZENO doc. Koutný: Proč jste opotřebení vyhodnocoval jen plošně? ZODPOVĚZENO doc. Koutný: Analyzoval jste před vyhodnocením více rovin řezu? ZODPOVĚZENO Ing. Dočekalová: Je některý z analyzovaných materiálů typický pro uvažovaná těsnění? ZODPOVĚZENO prof. Hartl: Lze výsledek vaší práce shrnout do nějakých obecných poznání či pravidel? ZODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO