Modularní horizontální kotel – HRSG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem horizontálního kotle na odpadní teplo (HRSG).Úvodní část je věnována stručnému popisu kotle, zadanými parametry a sestavením pi-lového diagramu. Hlavní výpočetní část práce je rozdělena celkem na 6 celků. V prvnímcelku jsou uvedeny přípravné výpočty včetně výpočtu účinnosti kotle. V druhém celku jenavržen spalinový kanál. Poté následuje tepelný výpočet kotle pro všechny teplosměnnéplochy. Poslední 3 části se zabývají návrhem bubnu, potrubí a výpočtem tahové ztrátykotle.
This thesis deals with the design of a Heat Recovery Steam Generator (HRSG). Theintroductory part is devoted to a brief description of the boiler, the specified parametersand the compilation of the temperature profile. The main computational part of thiswork is divided into 6 parts. The first contains preparatory calculations, including thecalculation of boiler eiciency. In the second part, a flue gas duct is designed. This isfollowed by a thermal calculation of the boiler for all heat exchange surfaces. The last 3parts deal with the design of the drum, piping and the loss of boiler draft calculation.
Description
Citation
PRIMES, A. Modularní horizontální kotel – HRSG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Alojz Boko (člen) Ing. Pavel Křemínský (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: V čem byl proveden celkový výpočet (Excel/Python)? V čem tkví modularita kotle? Komín byl navržen z cihel o výšce 50 m, jaká je teplota spalin za kotlem? Kam by byly umístěny hořáky, které mohou být potenciálně instalovány? Jak by takový hořák vypadal? Proč je na slidu 9 vnitřní průměr 8 mm, jaká byla rychlost proudu vody? Jaký může být jiný důvod pro volbu hladkých trubek? Otázky byly uspokojivě zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO