Posouzení spolehlivosti výrobního procesu hydraulického rozváděče

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o možnostech posouzení spolehlivosti výrobního procesu hydraulického rozváděče. Analyzuje jednotlivé metody vhodné k zajištění kvality a spolehlivosti výroby a tyto podrobně popisuje. Navazující práce se potom více zaměřuje na metodu Statistical Process Control (SPC), využitelnou v systému včasného varování a metodu Failure mode, effects, and criticality analysis (FMECA), využitelnou v systému plánování. Tyto dvě metody jsou dále aplikovány na nově zaváděný proces obrábění hydraulického rozváděče jako účinný nástroj nejen pro posouzení spolehlivosti výroby, ale i pro její následné zajištění a udržení ve způsobilém stavu.
The Diploma thesis is focused on possibilities of an assessment of a hydraulic switchboard and its manufacturing process. Furthermore, it analyses methods individually which are suitable for quality assurance and production reliability, which are described in details. The follow-up work focuses more on the Statistical Process Control (SPC) method which is applicable in the early warning system and the Failure mode, effects, and criticality analysis (FMECA) method, applicable in the planning system. These two methods are further applied to the newly introduced process of machining the hydraulic switchboard as an effective tool not only for assessing the reliability of production, but also for its subsequent securing and maintaining in a relevant condition.
Description
Citation
MACHOVÁ, L. Posouzení spolehlivosti výrobního procesu hydraulického rozváděče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Studentka v úvodu prezentace představila použitelné metody a software využitelný při posuzování životního cyklu výrobku. Dále byly představeny jednotlivé kroky SPC a FMECA analýzy. Na tuto pasáž diplomantka navázala návrhem preventivních opatření pro snížení podílu výroby neshodných dílů. V závěru prezentace jsou zhodnoceny dosažené výsledky, uvedeno je taktéž ekonomické zhodnocení navržených úprav. Na otázku odponenta: “Na str. 78 píšete o lidské chybě. Můžete popsat která norma se zabývá návodem pro lidská hlediska spolehlivosti a definovat pojem spolehlivost, lidské selhání a lidská chyba?“ se studentka odkazuje na konkrétní normu a definuje pojmy dle normy. Na otázku: „Popište základní ukazatele spolehlivosti.“ studentka se odkazuje na normu ČSN EN 61703 a uvádí bodový výčet obnovitelných a neobnovitelných objektů. Ve firmě používáte FMEA nebo FMECA? Studentka odpovídá, že používají FMEU, přestože se hovoří o FMECA analýze. Co znamená zkratka AP? Po nápovědě studentka odpovídá action priority. K čemu slouží plošina s váhou ve vaší práci? Studentka vysvětluje, jak bude fungovat část balicí linky. Tato váha má odhalit absenci kusu v balení. Máte ve firmě zaveden systém 5S? Studentka odpovídá kladně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO