Koncepční návrh hornokřídlého letounu s využitím konstrukčních prvků předchozího typu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je návrh nového hornoplošného letounu pro firmu TL ultralight s využitím konstrukčních prvků jejich předchozích typů. Návrh je tvořen s důrazem na komfort posádky a ergonomii kabiny. První část práce se zaměřuje na popis základních požadavků kladených na navrhovaný letoun a jeho zařazení v rámci leteckých předpisů. Dále obsahuje rešeršní část konkurenčních typů a aktuálně vyráběného typu, jenž by měl navrhovaný letoun v portfoliu firmy nahradit. Následuje charakteristika jednotlivých částí draku, specifikace částí, jenž budou využity z předchozích typů, a návrh zcela nových částí. Velký důraz je dále kladen na uspořádání interiéru a jeho designovou a ergonomickou podobu. Na navrhovaném letounu jsou poté provedeny teoretické výpočty základních výkonů a vlastností a předběžný hmotnostní rozbor. V závěru jsou vyhodnoceny přínosy nově navrhovaného letoun s ohledem na konkurenci.
The aim of this diploma thesis is to design a new high-wing aircraft for the company TL ultralight using the structural elements from another models from their portfolio. The design is created with an emphasis on crew comfort and cabin ergonomics. The first part of the thesis focuses on the description of the basic requirements for the aircraft and its classification in aviation regulations. It also contains a research part of competing types and currently produced type, which the proposed aircraft should replace in the company's portfolio. Then follows the characteristics of the individual parts of the airframe, the specification of the parts, which will be used from another types from portfolio, and parts which will be completely designed. Great emphasis is placed on the layout of the interior and its design and ergonomic. The proposed aircraft then demonstrates theoretical calculations of basic performances and a preliminary mass analysis. In the end, the benefits of the newly designed aircraft are evaluated with respect to the competing types.
Description
Citation
KOUDELKA, J. Koncepční návrh hornokřídlého letounu s využitím konstrukčních prvků předchozího typu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Štrůbl (člen) Ing. David Jágr (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval svou diplomovou práci, byly přečteny posudky vedoucího i oponenta. Následně student zodpověděl otázku oponenta ke spokojenosti komise. Následovala diskuse nad jednotlivými aspekty práce. Otázky komise položené během diskuse mířily zejména na omezení zatáček využitelným tahem, centrážní diagram a změnu v délce vzletu navrhovaného letounu. Tyto otázky student zodpověděl ke spokojenosti komise, která ohodnotila obhajobu práce známkou C.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO