Kvalita multimediálního obsahu u brýlí pro virtuální realitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá vytvářením multimediálního obsahu pro virtuální realitu a navržení subjektivního testu pro hodnocení těchto sekvencí. V úvodní teoretické části jsou informace o virtuální a rozšířené realitě a několik typů brýlí pro virtuální realitu, které jsou dnes dostupné na trhu. Druhá kapitola se zaměřuje na metody měření kvality a hodnocení. Jedná se o metriky hodnocení subjektivní a objektivní. Dále jsou popsány jednotlivé typy kodeků, které nalezneme u většiny sekvencí na internetových portálech. Poté je kapitola o tvorbě obsahu pro virtuální realitu. Zejména panoramatické, 3D a 360° videa a fotografie. V praktické části této bakalářské práce je popsán mnou navržený postup úpravy sekvencí pro jednotlivé kodeky, návrh a použití subjektivní metody včetně vyhodnocení.
This bachelor thesis deals with creating multimedia content for virtual reality and designing a subjective test to evaluate these sequences. In the introductory theoretical part there is information about virtual and augmented reality and several types of virtual reality glasses that are available on the market today. The second chapter focuses on methods of quality measurement and evaluation. These are subjective and objective evaluation metrics. The following describes the different types of codecs that are found in most of the sequences on the Internet portals. Then there is a chapter on creating content for virtual reality. Especially panoramic, 3D and 360 ° videos and photos. In the practical part of this semester work is described by me the procedure of editing sequences for individual codecs and design and use of subjective method including evaluation.
Description
Citation
MAJNUŠ, R. Kvalita multimediálního obsahu u brýlí pro virtuální realitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Kufa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (člen) Ing. Jitka Vágnerová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: doc. Háze: Co znamená vysoká hodnota testování? Student odpovídá. prof. Raida: Co je MOS? Je to nějak normované. Vysvětlete rovnici 1.11. Student popisuje zkratku MOS, normování a hraniční pásma. Student nedokáže vysvětlit rovnici z textu své práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO