Ukládání elektrolýzou získaného vodíku do metalhydridového úložiště

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V rámci teoretické části je tato práce zaměřena na možnosti výroby vodíku z obnovitelných a neobnovitelných zdrojů, jsou zmíněny jejich výhody a nevýhody. V práci jsou popsány vlastnosti a základní principy několika typů technologií elektrolýzy. Jsou zde uvedeny technologické možnosti ukládání vodíku v plynné, kapalné i pevné fázi, především pak s orientací na ukládání vodíku v metalhydridových úložištích. V praktické části je popsán vodíkový systém, který byl předmětem měření. Jsou zde uvedena bloková schémata a popis realizace zapojení ovládací i měřící soustavy a je přiblížen způsob čtení a zapisování dat pomocí LabVIEW. Dále jsou popsány výsledné naměřené závislosti teploty a tlaku u metalhydridového úložiště, jejich porovnání s teoretickými poznatky a také dva možné režimy, ve kterých lze sestavený vodíkový systém provozovat.
In the theoretical part, this thesis focuses on the possibilities of producing hydrogen from renewable and non-renewable sources, mentioning their advantages and disadvantages. The work describes the properties and basic principles of several types of electrolysis technologies. Technological options for hydrogen storage in the gaseous, liquid and solid phases are listed, in particular with a focus on hydrogen storage in metal hydride storage sites. In practical part, the hydrogen system that was the subject of the measurement is described. Block diagrams and a description of the realisation of control and measurement system engagement are provided, and the method of reading and writing data using LabVIEW is described. The resulting measured temperature and pressure dependencies of the metal hydride storage, their comparison with theoretical knowledge, as well as the two possible modes in which the assembled hydrogen system can be operated are described below.
Description
Citation
HAMŘÍK, L. Ukládání elektrolýzou získaného vodíku do metalhydridového úložiště [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil komisi se svou bakalářskou prací na téma Ukládání elektrolýzou získaného vodíku do metalhydridového úložiště. S posudky vedoucího a oponenta seznámil komisi vedoucí práce doc. Novák. Na otázky oponenta student odpověděl. Při diskuzi položil otázku doc. Baxant ohledně množství uložené energie v zásobníku, student reagoval. Prof. Toman položil dotaz na účinnost systému, načež se doc. Topolánek na toto téma přidal do diskuze, student odpověděl. Následně byla položena otázka, jaká by byla dosažitelná účinnost systému, student opověděl. Doc. Lázničková vytknula jednotky u některých rovnic v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO