paper.dropbox.com/doc/Rethinking-Rethinking-Maps--BAOXySgVBU~pOeli7wIUnCo~Ag-X3LtGE1DXor1EjqbYNsvj

Abstract
Kniha Rethinking Maps shrnuje poznatky výzkumníků, podle nichž je mapa — její struktura a formální vzhled plný symbolů, kategorií a vysvětlivek opírajících se o obor kartografie — uměle vytvářený sociální konstrukt. Způsob, jímž mapy čteme, je určující pro vnímání prostoru, který nás obklopuje. Pokud se chceme geograficky vztáhnout k určitému místu, převádíme jeho lokalitu a trasu, kterou je k cíli potřeba urazit, do určitého měřítka. Když říkáme, že „něco je tam,“ popisujeme prostor, jehož identitu definuje pouze pečlivě strukturovaný grafický symbol v přesně specifikovaném gridu a měřítku. Denis Wood v této souvislosti podotýká, že mapy nefungují pouze jako odraz neutrální reality. Svět je na nich zaznamenáván z určitého úhlu pohledu a kromě toho, že jsou to nástroje komunikace, mohou sloužit také jako nástroje moci. V kontextu dnešní doby to znamená například to, že většinu lokálních služeb — jež mnoho aplikací pracující s mapovými podklady nabízí — definují zájmy jejich autorů, placená reklama daných podniků nebo zájmy korporací, jimž aplikace patří. Cílem bakalářské práce je tvorba mapové aplikace, jež se pokouší vyvíjet přístup, který by tyto principy mohl zčásti redefinovat. Formální zobrazování se od podobných aplikací, nabízejících internetové mapové služby, zásadně neliší, funguje ale jinak v přístupu k uživateli a pokouší se modifikovat službu navigace tak, aby v konečném stavu utvářeli obsah mapy a její charakter pouze samotní uživatelé. Snahou je tak proces mapování přeměnit v sociální aktivitu, u které user experience nekončí přímočarým sledováním zvýrazněné trajektorie, cestu neurčuje nejsnadnější a nejrychlejší překonání trasy od startu k cíli. Validace daných lokací je generována na základě poznatků uživatelů a aplikace propojuje trasy do okruhů, skrze něž se dá k daným místům vztahovat v jejich společném geografickém, historickém nebo společenském kontextu formujícím identitu jednotlivých lokalit — místa nedefinuje rudě zvýrazněná trasa, nýbrž různé formy obsahu, který generují samotní uživatelé. Cílem je vytvořit nástroj, jenž by v ideálním případě pomohl formovat komunitu, která svět jenom nekonzumuje, ale taky prožívá a pokouší se ho mapovat jinak, než počtem hvězdiček nebo mírou kyselosti kávy.
The book Rethinking Maps summarizes the findings of researchers, according to which the map — its structure and formal appearance is full of symbols, categories and explanations based on the field of cartography — is an artificially created social construct. The way we browse maps is crucial to our perception of the space that surrounds us. If we want to be geographically related to a certain place, we convert its location and the route that needs to be taken to the destination in a certain scale. When we say that "something is there," we describe a space, which identity is defined only by a carefully structured graphic symbols in a precisely specified grid and scale. In this context, Denis Wood (The Power of Maps) notes that maps do not only function as a reflection of neutral reality. The world is recorded on them from a certain point of view, and apart from being tools of communication, they can also serve as a tools of power. In today's context, that means, for example, that most local services are defined by the interests of their authors, the paid advertising of the companies or the interests of the corporations to which the application belongs. Bachelor thesis Rethinking Rethinking Maps tries to develop an approach that could partially redefine these principles. Formal representation is not fundamentally different from similar applications offered by internet map services, but works differently in user access and attempts to modify the navigation service so that in the final state, the content of the map is formed by the users themselves. The user experience does not end with a straight highlighted trajectory, the path is not determined by the easiest and fastest way to overcome the route from start to finish. Validation of given locations is generated on the basis of user knowledge and the application connects routes into circuits through which the places can be related in their common geographical, historical or social context forming the identity of individual localities — places are not defined by a red highlighted route, but by various forms of content that is generated by the users themselves. The goal is to create a tool that would ideally help shape a community that not only consumes the world, but also experiences it and tries to enroll it differently than by the number of stars or the ratio of coffee acidity.
Description
Citation
ŠKOBRTAL, P. paper.dropbox.com/doc/Rethinking-Rethinking-Maps--BAOXySgVBU~pOeli7wIUnCo~Ag-X3LtGE1DXor1EjqbYNsvj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Design
Comittee
MgA. Vojtěch Vaněk (předseda) Mgr. Zuzana Kubíková (člen) doc. MgA. Mikuláš Macháček (člen) MgA. Tomáš Hrůza (člen) MgA. Jozef Ondrík (člen) M.Sc. Denisa Kollarová (člen) Mgr. Miroslav Maixner, Ph.D. (člen) MgA. Ondřej Homola (člen) MgA. Vladimír Kudělka (člen) Mgr. et Mgr. Zdeněk Záhora (člen)
Date of acceptance
Defence
Obhajoba bakalářské práce je zahájena komplexní audiovizuální prezentací projektu. Následně jsou přečteny posudky vedoucí práce a oponenta. Student věcně reaguje na poznámky a dotazy z obou posudků a rozšiřuje je k obecnějšímu komentáři, v němž se soustředí především na strukturní otázky díla. Reflektuje také další vývoj projektu, otázky financování a s nimi spojená rizika. Následuje rozprava, v níž student věcně reaguje na další dotazy členek a členů komise – detailněji se soustředí ještě na prezentaci grafického řešení představené aplikace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO