Prototyp systému pro centralizované ovládání hudebních efektů pomocí Android OS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Vznik práce byl podnícen myšlenkou ovládat zvukové efekty pohodlně z jednoho místa. Jako příklad této problematiky si můžeme představit kytarový „pedalboard“ ve kterém většinou nalezneme větší počet efektů v podobě malých krabiček s několika otočnými potenciometry. Pokud si kytarista chce změnit nastavení těchto efektů musí se ohnout a jeden po druhém přenastavit. Záměrem této práce je vývoj aplikace a akčního členu pro možnost centrálního ovládání hudebních efektů jedním kliknutím z jednoho místa. Cílem je zjednodušení a centralizování ovládání efektů například kytarových efektů v „pedalboardu“ z jedné aplikace. Pro vývoj se využilo jednodeskového počítače Arduino a přídavného Bluetooth modulu HC-05. Řídící aplikace funguje na platformě Android. V textu je pojednáváno o realizaci aplikace, která je schopná vzdáleně ovládat akční člen na nastavování zvukových efektů, o problematice programování, komunikace přes rozhraní bluetooth a kunstrukčním řešení akčního členu s ohledem na tisknutelnost metodou FDM.
This bachelor thesis had been encouraged by the thought of easily operable sound effects from only one place. Guitar pedalboard can be taken in a consideration as an example, where multiple sound effects are operated by the means of small boxes with several turning potentiometers. When a guitarist wants to change the set up of those sound effects, they must manually reconfigure them separately. The aim of this thesis is therefore development of an application and actuator which enable to operate sound effects from one place by a one-click. The goal is to simplify and centralize the control of sound effects, such are guitar effects in pedalboard, into one application. A single-board computer Arduino and additional Bluetooth module HC-05 are being used for the development. Control systems are run on the Android platform. The text itself deals with the realization of the application, which can remotely control actuator for the sound effects regulation, with the programming problematics, communication via Bluetooth platform and the construction of the solution of actuator with regards to printable method FDM.
Description
Citation
SLEZÁK, V. Prototyp systému pro centralizované ovládání hudebních efektů pomocí Android OS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Mokrý (člen) RNDr. Lubor Přikryl (člen) Ing. Vojtěch Zvončák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: 1. Popište možné řešení pevnějšího úchytu servomotorů. Jak je možné ponechat možnost ovládání footswitch spínačů? 2. Jak by bylo možné zajistit sdílení ovládání a monitoringu efektu (například pro zvukaře nebo režii). Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO