HCCI motory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou motorů HCCI. Z důvodu pozdější potřeby znalosti základních principů je začátek práce věnován historii spalovacích motorů, principu jejich fungování a rozdělení těchto motorů podle základních kritérií. Další část obsahuje popis zážehových a vznětových motory z hlediska principu tvorby směsi a jejího spalování se zdůrazněním jejich výhod a nevýhod. V hlavní kapitole práce, která je zaměřena na motory HCCI, jsou popsány způsoby tvorby směsi a její zapálení. Dále jsou motory HCCI popsány z hlediska vzniku emisí a jsou zahrnuty koncepty a současná řešení. Závěrem je pak úvaha o budoucnosti spalovacích motorů a případných alternativních pohonech.
This bachelor thesis deals with the problematics of HCCI engines. Due to later required knowledge of fundamental principles, the beginning of the thesis is devoted to the history of combustion engines, the principle of their function and their division by basic criteria. The following section consists of the description of petrol and diesel engines in terms of the principle of the mixture formation and its combustion with emphasis on their advantages and disadvantages. In the central part of the thesis, which focuses on the HCCI engines, various mixtures creation methods and ignition are described. Next, the HCCI engines are described in terms of emissions including current concepts solutions. Finally, the conclusion of the thesis consists of speculation of the future of combustion engines and their prospective alternatives.
Description
Citation
OTÁHALÍK, P. HCCI motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen) Ing. David Svída, Ph.D. (člen) Ing. Jozef Dlugoš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí závěrečnou prací a odpověděl na následující otázky oponenta: 1) Jakým způsobem je možné pomocí stlačení dosáhnout vyššího uvolněného tepla podle 1.6.2? -Zodpovězeno. 2) Jak pevné částice ovlivňují přenos tepelného záření? -Zodpovězeno. Odbornou komisí byly dále položeny tyto otázky: V jaké formě (skupenství) se vyskytuje palivo ve spalovacím prostoru? -Částečně zodpovězeno. Vysvětlete výpočet kompresního poměru a zobrazte na p-V diagramu. -Zodpovězeno. Vysvětlete pojem detonační spalování a jak k němu dochází? -Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO