Obnova městských lázní v Malých Svatoňovicích

Abstract
Cílem bakalářské práce bylo zhotovení dokumentace pro stavební povolení a části dokumentace pro provádění stavby na základě architektonické studie, která byla vypracována v předmětu AG35 – Ateliér obnovy památek. Tématem ateliérové práce bylo zamyšlení se nad vhodným využitím památkově chráněného objektu v historickém jádru obce Malé Svatoňovice a vytvoření architektonické studie. Navrhl jsem následující koncepci. Stavba by měla sloužit jako obecní dům, proto jsem zde soustředil funkce tomu odpovídající: obecní úřad, obřadní síň, muzeum, lékařské ordinace, kosmetika, lékárna, a nakonec i lázně, které zde měly dlouholetou tradici. Při obnově objektu postupuji synteticky. Zkoumám kvalitu a zachovalost jednotlivých vrstev. To nejlepší z každé vrstvy vyzdvihuji. Pokud se některá nezachovala, ale přesto měla své kvality, připomínám ji novým jazykem. Myslím, že to byl Tadao Ando, kdo řekl: „Má-li být genius loci čitelný, je třeba ho oživit a vyprovokovat invenčními vstupy.“ Slučuji moderní s historickým pomocí nadčasového.
The aim of the bachelor thesis was to prepare a documentation for building permits and a part of the documentation for the building construction on the basis of an architectural study, developed in the „AG35 – Monuments Restoration Studio“ module. The topic of the studio work was to think about the appropriate use of a listed building in the historic center of the village of Malé Svatoňovice and to create an architectural study. I have proposed the following concept. The building should serve as a municipal house, so I have concentrated the corresponding functions here: the municipal office, the ceremonial hall, the museum, doctors labs, cosmetics, the pharmacy and finally the spa, which had a long tradition here. When restoring an object, I proceed synthetically. I examine the quality and preservation of individual layers. Then I highlight the best of each one. If some layer have not been preserved, but still have had its qualities, I remind it in a new language. I think it was Tadao Ando who said, "If the genius loci is to be legible, it must be revived and provoked by inventive inputs." I combine modern with historical using timelessness.
Description
Citation
MACEK, Š. Obnova městských lázní v Malých Svatoňovicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, MgA. Václav Kočí, Ph.D. - tajemník, Ing. Jan Helis - člen, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - člen, Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
student představil v krátké prezentaci svoji bakalářskou práci Reagoval na připomínky komise k prezentzaci a z posudků: - členění stavby na stavební objekty - vypočet dopravy v klidu - změnové výkresy - standartní výkresy půdorysu a řezu - kóty v situacích - toalety bez uzavřené předsíňky - sanace vlhkosti zdiva - detail ukončení parozábrany střechy nad projektovou dokumentací reagoval na připomínky komise: - otevřené atrium ve studii - přístavba lázní - vysvětlil bouranou konstrukci - stav vazníkových trámů - provoz sanitárního zázemí pro imobilní - normy pro sanitární zařízení - vyhrazená parkovací stání pro imobilní
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO