Obnova zámku a panského dvora ve Vážanech nad Litavou

Abstract
Předmětem této práce je obnova zámku a panského dvora ve Vážanech nad Litavou. Tento objekt se nachází ve středu jižní části obce Vážany nad Litavou, na hlavní ulici této jižní části obce. Objekt je nárožní budova, která poměrně nabývá na dominanci svým členěním. Stavba není kulturní památkou, ale v rámci této práce se snažíme ke stavbě přistupovat, jako by byla kulturní památkou. Objekt pochází z 80. let 16. století. Součástí objektu je přistavená kůlna, která je pravděpodobně přistavena později. Při prohlídce objektu je zřejmé, že stavba prošla několika různými časovými obdobími. Je to zřejmé u výplní otvorů, hlavně u oken. Cílem mého návrhu je obnovit živost budovy, přinutit nejen místní obyvatele k návštěvě krásných klenebních prostor a navrátit dominantu objektu.
The subject of this work is the restoration of the chateau and the manor house in Vážany nad Litavou. This building is located in the center of the southern part of the village of Vážany nad Litavou, on the main street of this southern part of the village. The building is a corner building that takes on quite a bit of dominance through its subdivisions. The building is not a cultural monument, but as part of this work we try to treat the building as if it were a cultural monument. The building dates back to the 1880s. The building includes a shed, which is probably added later. When inspecting the building, it is clear that the construction went through several different periods of time. It’s obvious with the hole filler, especially the windows. The aim of my design is to restore the vividness of the building, to force not only the locals to visit beautiful vaults and to restore the dominant object.
Description
Citation
PRUCHOVÁ, P. Obnova zámku a panského dvora ve Vážanech nad Litavou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, Ing. Vladimír Hudeček - člen, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-07
Defence
Studentka prezentuje svoji bakalářskou práci. Připomínky oponenta: Přehlednost situace? Vrata? Stísněné prostory? Jak funguje kabina výtahu? Dveře na wc? Zákresy stáv. stavu x návrh? Realizace nových kcí a statické zajištění stávajících? Otázky komise: Jak bude využíván sklep a co se sním bude dělat ze stavebně technického řešení? Přístup do sklepa? Venkovní schodiště pozice a materiál? Rotace situace a půdorysů? Kotvení stolu do k podlaze? Skladby podlah - jak S9 tl. vrstev, podrobnost popisu? Proč krystalická H.I.? Injektáž jak? Parkety x vlisy? WC handicap? Schodiště? Dilatace skladba? Rozpočet m. 103 jak by byl dělán? Na všechny otázky položené komisí v rámci odborné rozpravy zodpověděla s potřebným přehledem a tím prokázala velmi dobrou úroveň znalostí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO