Obnova společenského domu ve Zlobicích

Abstract
Tato bakalářská práce řeší rekonstrukci a obnovu společenského domu v obci Zlobice. Cílem práce byla obnova objektu, zajištění nového funkčního využití a navržení nové přístavby, vhodně doplňující tento objekt. Zpracování práce proběhlo s ohledem na zachování původního rázu, který pochází z 20. let 20. století a byl navržen v tradicionalistickém stylu. Jedná se tedy především o očištění objektu od nevhodných zásahů, které utrpěl v průběhu let a navržení nových úprav s ohledem na polyfunkční využití objektu. Objekt se dělí na společenské sály a dětskou hernu nacházející se v prvním nadzemním podlaží a nájemní byty ve vlastnictví obce v druhém nadzemním podlaží. Jednopodlažní přístavba rozšiřuje společenský dům o hygienické zázemí v prvním nadzemním podlaží a dále vytváří nové prostory pro obecní úřad a zázemí technických služeb v obci. Přístavba je řešena citlivě s ohledem na napojení k původnímu objektu. Je řešena jako jednopodlažní, tvaru L a vytváří tak příjemný dvůr v zadní časti objektu společenského domu. Tato bakalářská práce vychází z předmětu ateliérové tvorby jejímž cílem bylo i urbanistické řešení navazujícího prostoru výletiště se zázemím a parkováním a navržení nového objektu pro parkování hasičských vozů v obci.
This bachelor thesis deals with the reconstruction and restoration of a community center in the village of Zlobice. The aim of this project was to restore the building, ensure new functional use, and to design a new extension which suited the building. The renovations compliment the original character of the building, which dates back to the 20th century and was designed in a traditionalist style. The goals were to return the building to its original style and to design new modifications which would enable multifunctional use of the building. The building is divided into social halls and a children's playroom located on the first floor and rental apartments owned by the municipality on the second floor. The single-story extension added hygienic facilities on the first floor and further created new premises for the municipal office and technical services for the village. The extension was designed with the original building in mind. It was designed as a single-story, L-shaped building and thus creates a pleasant courtyard in the back part of the building. This bachelor thesis draws from the work of the studio whose goal was to create an urban solution that surrounds the building which includes a picnic area with parking and a parking area for the fire department vehicles.
Description
Citation
SOBOTKOVÁ, P. Obnova společenského domu ve Zlobicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Ing. Petr Kacálek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Studentka představila téma svého bakalářského projektu, jímž je obnova společenského domu ve Zlobicích a navržení nových prostor pro administrativu. V úvodu se věnovala širším územním vztahům, charakteru pozemku, dopravní dostupnosti a skladbě areálu. Následně přistoupila k objasnění svých vstupů do historického objektu. Prezentace byla připravena pečlivě, výklad byl veden živě a konzistentně. Studentka operativně reagovala na doplňující dotazy členů komise týkající se složitosti a obtížné realizovatelnosti vnějšího schodiště, jehož konstrukci členové komise označili jako „samostatný domeček“. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu bylo řešeno téma střešní konstrukce, zachytávačů a svodného potrubí. Na připomínky uvedené v oponentském posudku stejně jako na dotazy členů komise reagovala studentka adekvátně, projevila výbornou orientaci v oboru a vynikající schopnost argumentace. Členové komise se shodli, že se s velmi náročným zadáním vyrovnala výborně a že navzdory drobným nedostatkům je její návrh koncepčně i technicky na výši.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO