VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY

Abstract
Zadáním bakalářské práce bylo navrhnout projekt novostavby Vinařství Marcinčák. Projekt vychází z architektonické studie, která byla vypracována v rámci předmětu AG032 – Ateliér architektonické tvorby II. Jedná se o návrh novostavby zamýšlené v obci Novosedly na Moravě v okrese Břeclav. Pozemek určený k tomuto projektu se nachází uprostřed viničních tratí v oblasti zvané Stará hora v návaznosti na naučnou stezku. Na pozemku se momentálně nachází vyhlídkový prostor na obec Novosedly a široké okolí. Požadavky pana Ing. Marcinčáka hovořili o vytvoření stavby, která by zajišťovala zpracování vína z okolních vinic s jeho prodejem, a vytvoření místa pro společenské účely s možností ubytování. Objekt je tedy navržen jako jeden celek rozdělený do dvou nadzemních podlaží. V 1.NP se nachází hlavní vstupní vestibul, odtud je možný přístup do ubytovací části s deseti dvoulůžkovými pokoji a jedním dvoulůžkovým pokojem přizpůsobeným požadavkům pro osoby s omezenou schopností pohybu. V druhé části je navržen společenský sál se sociálním zázemím, cateringovou kuchyní a degustačním sklípkem. K objektu je v 1.S přidružen objekt pro výrobu vína. Má vlastní vjezd a je situován tak, aby svým provozem neobtěžoval pobyt návštěvníků. Objekt má půdorysný tvar mírné otevřeného písmene U, které vytváří uzavřený soukromý prostor uvnitř areálu. Zároveň je tím docíleno ochrany od větrů ze severní strany. V konceptu návrhu je zakomponována nízká veřejně přístupná rozhledna, která tvoří náhradu za stavbou zabraný prostor vyhlídky a zároveň funguje jako prvek, proč se u stavby zdržet v rámci naučné stezky a zakoupit si zde víno ve vinotéce. Z jižní strany objektu jsou k fasádě přidruženy trámy z lepeného dřeva v zaobleném tvaru vycházející z konceptu okolní kopcovité krajiny, mezi tyto trámy jsou natažena ocelová lanka pro bezplodé víno nebo třeba břečťan, to zajistí stinný prostor uvnitř stavby a lepší začlenění stavby do krajiny z pohledů ze vsi.
The theme of the bachelor's thesis was to design a new building project of the Marcinčák winery. The project was based on an architectural study which was made within the subject AG032 – Studio of Architectural Creation II and the main subject of the project was a new building construction in Novosedly, Moravia, region Břeclav. The land intended for this project is in the middle of the vineyard tracks in the area called Stará hora, near to the educational trail, where is currently the viewing area of Novosedly. The demands of Mr. Ing. Marcinčák for the construction included a space for processing the wine from the surrounding vineyards, its sale and a space for social purposes and accommodation. The construction is therefore a single unit divided into two floors. The main entrance is on the first floor, where is the access to the accommodation part with ten double rooms and one double room accessible for people with disability. In the other part of the building there is a social hall with sanitary facilities, catering kitchen and a tasting cellar. The entrance to the basement, where the wine factory is situated, was made to keep visitors in enjoyable and quiet resort and not bothered. The whole building is design in the shape U, which creates internal private space. At the same time the building shape protects the wine from the winds. In the middle of the building there is an observation accessible to the public, which maintains the view for the village and attracts more visitors or tourists on the natural trail.
Description
Citation
ZÁLEŠÁK, T. VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-07
Defence
Úvodem student prezentoval svůj koncept řešení areálu VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY. Student se snažil vcelku dobře reagovat na připomínky oponenta a doplňující dotazy komise, napojení hydroizolace na atiku a velikost náběhového klínu, zakreslení prostupů stropní konstrukcí pro ZTI, tepelná izolace stěny v suterénu. Dále následovala odborná rozprava nad výkresovou dokumentací. Vliv roštu v tepelné izolaci, nepatřičnost provětrávané mezery, řešení izolace obvodové stěny v suterénu. Dále probíhala rozprava o nevhodnosti použití vany v koupelně pro imobilní. Vhodnost použití keramického obkladu a stěnové omítky. Diskuze o provedení architektonického detailu schodišťového zábradlí, epoxidové madlo s motivem vinné révy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO