Statická analýza konstrukce rozhledny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá statickou analýzou stávající ocelové konstrukce rozhledny ve tvaru šroubovice. Dva trojrozměrné modely konstrukce, lišící se způsobem vymodelování sloupů, byly vytvořeny pomocí softwaru RFEM 5.25 od společnosti Dlubal. Modely jsou zatíženy vypočteným zatížením a následně jsou výsledky obou modelů porovnány. Byl vytvořen i třetí trojrozměrný model, který je doplněn o plošné prvky. Tento model je umístěn do větrného tunelu pomocí softwaru Dlubal RWIND. Je provedeno porovnání normově spočítaných účinků větru a výsledků RWIND.
This bachelor’s thesis deals with the static analysis of the steel construction of the lookout tower in the shape of a helix. Two 3D models, which differs in the way the columns are modeled, were made with RFEM 5.25 software by Dlubal company. The models are loaded with the calculated loads and afterwards the results of both models are compared. There are also a third 3D model, which includes surfaces. This model is put to a wind tunnel through Dlubal RWIND software. Then the comparison of the wind loads calculated according to the valid standard and the RWIND results is made.
Description
Citation
ŠOUPALOVÁ, K. Statická analýza konstrukce rozhledny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc. - předseda, prof. Ing. Jiří Kala, Ph.D. - místopředseda, Ing. Zbyněk Zajac - tajemník, Ing. Roman Gratza, Ph.D. - člen, Ing. Petr Hradil, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jiří Kytýr, CSc. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Kristýna Šoupalová v rámci 10-ti minutové prezentace představila hlavní výsledky své bakalářské práce (BP). Bakalářská práce se zabývá statickou analýzou stávající ocelové konstrukce rozhledny ve tvaru šroubovice. Dva trojrozměrné modely konstrukce, lišící se způsobem vymodelování sloupů, byly vytvořeny pomocí softwaru RFEM 5.25 od společnosti Dlubal. Modely jsou zatíženy vypočteným zatížením a následně jsou výsledky obou modelů porovnány. Byl vytvořen i třetí trojrozměrný model, který je doplněn o plošné prvky. Tento model je umístěn do větrného tunelu pomocí softwaru Dlubal RWIND. Je provedeno porovnání normově spočítaných účinků větru a výsledků RWIND. Předseda komise prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc. Tajemník komise Ing. Zbyněk Zajac Ing. Zbyněk Vlk, Ph.D. přečetl hodnocení vedoucího BP. Ing. Josef Martinásek, Ph.D. přečetl hodnocení oponenta BP a vyzval studentku k zodpovězení dotazů uvedených v oponentním posudku: Prosím o upřesnění „momentu“ v tabulce 32 na str. 65. Jak RWIND zohledňuje prutové prvky (sloupy) do výpočtu? Prováděla jste si porovnání výsledků 1D, 2D a 3D jednoduchého testovacího modelu (krychle)? Na položené dotazy měla studentka připraveny odpovědi. Ing. Josef Martinásek, Ph.D. byl s odpověďmi spokojen a nevznesl žádné další doplňující dotazy. Dále byly položeny dotazy členů komise: Doc. Kytýr Otázka: Jak bylo zajištěno prostorové uspořádání? Odpověď: Studentka odpověděla prostorový kulový kloub. Doktor Hradil Otázka: Proč nevyšel stejný tlak z programu RWIND a ručního výpočtu? Odpověď: Studentka na dotaz s pomocí odpověděla. Doktor Gratza Otázka: Počítala jste pokles podpor konstrukce? Odpověď: Toto nebylo do modelu zahrnuto.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO