Přírodní čistírna odpadních vod pro obec Neratov

Abstract
Obec Neratov řeší aktuálně nakládání s odpadními vodami, což zahrnuje návrh nové kanalizační sítě a čistírny odpadních vod. V obci je v současné době projektována tlaková kanalizační síť a čistírna odpadních vod, jejíž návrh je součástí bakalářské práce. S posledním vývojem situace obec uvažuje o rezervě pro větší počet připojených obyvatel s výhledem do budoucna, proto i celá práce je navržena z dnešního pohledu jako částečně předimenzovaný objekt ČOV. Úvodní část bakalářské práce se zabývá popisem možných znečišťujících látek přitékající na čistírnu a jejich limity pro vypouštění, možnostmi dopravy odpadní vody na čistírnu, typy mechanicko-biologických čistíren a zejména přírodními čistírnami, kde jsou popsány objekty předčištění, hlavní stupně čištění a možnosti nakládání s kalem. V druhé části se práce zabývá konkrétním návrhem technologického uspořádání přírodní čistírny odpadních vod. Součástí praktické části je popis zájmového území, charakter obce Neratov, návrh jednotlivých stupňů čištění s podrobný popisem objektů na čistírně. Součástí dokumentace jsou i vzorové výkresy, půdorysné pohledy a řezy. Navržené řešení vyžaduje pro svůj provoz minimum elektrické energie, jedná se o kompaktní řešení osazené nad úrovní stávajícího terénu. Součástí návrhu je i vlastní kalové hospodářství, zajišťující minimální možné provozní náklady.
The municipality of Neratov is currently dealing with wastewater management, which includes the design of a new sewerage network and wastewater treatment plant. A pressure sewerage network and a wastewater treatment plant are currently being designed in the village, the design of which is the theme of the bachelor's thesis. With the latest development of the situation, the municipality is considering a reserve for a larger number of connected inhabitants as a way forward, so the whole work is designed from today's perspective as a partially oversized WWTP building. The introductory part of the bachelor thesis deals with the description of possible pollutants flowing into the treatment plant and their limits for discharge, the possibility of transporting wastewater to the treatment plant, types of mechanical-biological treatment plants and especially natural treatment plants, where the objects of pre-treatment, main stages of treatment. The second part deals with a specific design of the technological arrangement of a natural wastewater treatment plant. The practical part includes a description of the area of interest, the character of the village Neratov, the design of individual stages of treatment with a detailed description of the facilities at the treatment plant. The documentation also includes sample drawings, floor plans and sections. The proposed solution requires a minimum of electricity for its operation, it is a compact solution installed above the level of the existing terrain. The design also includes its own sludge management, ensuring the minimum possible operating costs.
Description
Citation
KANTA, M. Přírodní čistírna odpadních vod pro obec Neratov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Michal Kriška, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ondřej Zedník - tajemník, Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Ivana Kameníčková, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student Martin Kanta nejprve komisi představil osnovu své diplomové práce. Podrobně popsal současný stav technologie přírodních čistíren. Následně se student věnoval praktické části, ve které navrhl přírodní čistírnu odpadních vod pro obec Neratov. Zjednodušená projektová dokumentace je vypracována v podrobnosti pro vydání stavebního povolení. V rámci obhajoby student objasnil jak návrhové parametry, tak postup dimenzování dílčích objektů. Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponentky Ing. Miroslavy Pumprlové Němcové: Jaké faktory ovlivňují cenu přírodní čistírny? V jakých částkách by se mohlo pohybovat Vámi navržené řešení? Jaká je kvalita ve dvou rybníčcích na území obce? Je do nich vypouštěna odpadní voda? Jedná se o rybochovné nádrže? Jaký je rozdíl v návrhu čistírny při připojená na tlakovou a gravitační kanalizaci? Kudy je vedeno přítokové potrubí do anaerobního separátoru? Student na dotazy oponentky pohotově odpověděl. Následovaly dotazy členů komise vztažené k bakalářské práci: doc. Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. V jakém časovém horizontu předpokládá obec výrazný nárůst obyvatel? Nebylo by vhodné jednotlivé části stavby rozdělit na fáze? Jak bude vyklízen sediment z anaerobního separátoru? Jaký bude rozdíl v kvalitě přitékající odpadní vody, pokud je ČOV napojena na tlakovou kanalizaci? Proč je v obci navržena právě tlaková kanalizace? Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. Jak byste mne, jako zástupce obce, přesvědčil pro výstavbu přírodní ČOV? Ing. Eva Hyánková, Ph.D. Z jakého důvodu je předřazen horizontální filtr před vertikálním? Proč je zařazeno srážení fosforu? Z jakého zdroje byly převzaty účinnosti čištění? Ing. Ivana Kameníčková, Ph.D. Byl v lokalitě ČOV proveden pedologický průzkum? Student na položené dotazy s lehkým zaváháním odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO