Multifunkční zahradní jezírka a vodní nádrže

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou zahradních jezírek a vodních nádrží se zaměřením nejen na technické provedení, ale také na dlouhodobé udržení kvality vody. Hlavní část práce je věnována bližšímu popisu materiálů určených pro stavbu zahradních jezírek, technické vybavenosti, či uspořádání jednotlivých zón v jezírku. Dále se práce zabývá bližším popisem, parametry a charakterem vybraných typů nádrží, jako jsou např. jezírka určená k chovu ryb, či přírodních koupacích biotopů. V neposlední řadě je práce koncipována jako literární rešerše zásadních poznatků v oblasti realizace zahradních jezírek a jejich údržby. Na teoretické poznatky navazuje druhá část práce, zaměřená na návrh dvou variant provedení zahradního jezírka pro vybraného investora.
The bachelor's thesis deals with the issue of garden ponds and reservoirs with a focus not only on technical design, but also on long-term maintenance of water quality. The main part of the work is devoted to a more detailed description of materials intended for the construction of garden ponds, technical equipment, or the arrangement of individual zones in the pond. Furthermore, the work deals with a detailed description, parameters and character of selected types of reservoirs, such as ponds intended for fish farming, or natural bathing habitats. Last but not least, the work is conceived as a literary search of fundamental knowledge in the field of implementation of garden ponds and their maintenance. The theoretical knowledge is followed by the second part of the work, focused on the design of two variants of the design of a garden pond for a selected investor.
Description
Citation
KRAVÁČEK, V. Multifunkční zahradní jezírka a vodní nádrže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Michal Kriška, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ondřej Zedník - tajemník, Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Ivana Kameníčková, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student Václav Kraváček nejprve komisi představil osnovu své diplomové práce. Podrobně popsal současný stav poznání, návrhové parametry zahradních jezírek i postup realizace. Praktickou část student zaměřil na návrh dvou variant zahradního jezírka. Návrh byl proveden dle požadavků investora v jím vybrané lokalitě. Představen byl technický návrh zjednodušené projektové dokumentace i komplexní srovnání obou variant. Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponentky Ing. Miroslavy Pumprlové Němcové: Lze využít vyčištěnou odpadní vodu jako zdroj pro zahradní jezírko? Jsou některé lokality zcela nevhodné pro vybudování zahradní nádrže? Jaké původní české druhy mokřadních rostlin a rybí osádky byste doporučil pro zahradní jezírka? Jaké by mohly být celkové finanční náklady pro každou z variant? Student na dotazy oponentky odpověděl bez zaváhání. Následovaly dotazy členů komise vztažené k bakalářské práci: doc. Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. Jaké ukazatele byste doporučil sledovat při provozu jezírka? Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. Bylo řešeno dispoziční umístění v rámci pozemku? Navázání na stávající objekty? Je z legislativního pohledu vyžadováno povolení příslušným úřadem? Jaké je riziko poškození hydroizolační vrstvy? Ing. Eva Hyánková, Ph.D. Co byste doporučil pro řešení „zezelenání vody“, které je často vlastníky jezírek zmiňováno? Kam se umísťuje UV lampa? Ing. Ivana Kameníčková, Ph.D. Není cena odhadovaných variant podhodnocená? Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. Jaká je cena sledování provozních ukazatelů a parametrů hodnotících kvalitu vody? Student na položené dotazy pohotově odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO