Vyhodnocení účinnosti erozních a odtokových poměrů vybraného povodí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem bakalářské práce je vyhodnotit erozní a odtokové poměry v zájmovém území a následně navrhnout variantní opatření k zmírnění dopadů vodní eroze. Vyhodnocení erozních poměrů bylo provedeno v programu ArcGIS s použitím hydrologicky korektního DMT. Odtokové poměry byly vyhodnoceny za pomoci hydrologického modelu DesQ. Zmíněna je i varianta klimatické změny a její dopady na erozi půdy a zemědělství. Závěrem byla zhodnocena účinnost jednotlivých protierozních opatření.
The subject of the bachelor's thesis was to evaluate the erosion and runoff conditions in the area of interest and then to design alternative measures to mitigate the impacts of water erosion. Evaluation of erosion conditions was conducted in ArcGIS using hydrologically correct DMT. The runoff conditions were evaluated using the hydrological model DesQ. A variant of climate change and impacts on soil erosion and agriculture is also presented. In conclusion, the effectiveness of individual soil erosion control measures was evaluated.
Description
Citation
MOKREJŠ, F. Vyhodnocení účinnosti erozních a odtokových poměrů vybraného povodí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. - předseda, doc. Ing. Jitka Malá, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ondřej Chaloupka - tajemník, Ing. Pavel Menšík, Ph.D. - člen, Ing. Veronika Sobotková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, Ing. David Duchan, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Připomínky a dotazy k práci od oponenta: - Autor v práci provedl vyhodnocení kritických bodů a kritických profilů, prosím o vysvětlení rozdílu uvedených pojmů? o Studen odpověděl velmi dobře - Jak se projevuje klimatická změna ve vztahu k erozím a odtokovým poměrům? o Student odpověděl velmi dobře - K modelování erozních procesů, resp. ke stanovení faktoru LS byl využit program USLE2D, je zde možnost využití i jiných programů? o Student odpověděl velmi dobře - Jakým územně plánovacím nástrojem by mohlo dojít k praktické realizaci navržených opatření? o Student odpověděl velmi dobře - Ing. Jan Ručka, Ph.D. doporučil drobnou úpravu řazení stránek v prezentaci - Ing. David Duchan, Ph.D. se ptal na zdrojová data, která student využíval. Student odpověděl a prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. (vedoucí práce) vysvětlil, že tyto zdrojová data studentovi sám doporučil
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO