Kapková závlaha zemědělských ploch

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje problematice závlah se zaměřením na kapkové závlahy. První polovina práce je odbornou rešerší na toto téma, zmiňuje důvody výstavby závlahových systémů a vyjmenovává příčiny a druhy sucha a klimatické krize. Stručně jsou zde vyjmenovány druhy závlah a způsoby úpravy závlahové vody. Podstatná část rešerše se věnuje kapkové závlaze, jejím výhodám a nevýhodám, použitím v praxi a jednotlivým důležitým součástem systému kapkové závlahy. Závěr rešerše je věnován filtraci vody pro kapkovou závlahu. Druhou částí práce je praktický návrh kapkové závlahy zemědělských ploch pro pěstování zeleniny. Je zde stanoveno posouzení suchosti oblasti, návrh pěstovaných plodin, stanovena vláhová potřeba rostlin a závlahové množství a samotný návrh kapkovacího potrubí. Praktický návrh je zakončen návrhem filtrů a čerpadla.
This thesis is about irrigation systems, especially drip irrigation. The first part of the thesis is a research of irrigation. It mentions reasons of constructing irrigation systems and causes and types of droughts and climate change. Briefly, the types of iffigation and ways of treatment irrigation water is are mentioned. The main part of the research is about drip irrigation, its advantages and disadvantages, using in practice and different parts of drip irrigation systems. The filtration of drip irrigation water is also discussed. The second part of the thesis is a design of drip irrigation in practice. There is determinate assessment of land droughts, design of land crop in the area, determinate moisture need of plants and irrigation amount of water, and design of dripline. The practical desing is ended by design of filters and pump.
Description
Citation
PIKNA, J. Kapková závlaha zemědělských ploch [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Michal Kriška, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ondřej Zedník - tajemník, Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Ivana Kameníčková, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student Jan Pikna nejprve komisi představil osnovu své diplomové práce. Podrobně popsal současný stav problematiky. Následně se věnoval představení řešené lokality a vstupním návrhovým parametrům. V rámci praktické části bylo zhodnoceno oblastní sucho i suchost stanoviště. Vypočtena byla potřeba vody pro závlahu. Student navrhl komplexní technické řešení závlahy. Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponentky Ing. Ivany Kameníčkové, Ph.D.: Oponentka postrádá číslování tabulek. Jaký byl obsah humusu v půdě? Byl stanoven? Jak bude využit? Na základě čeho se určoval rozestup mezi plodinami a vzdálenost mezi hadicemi? Odkud vychází hodnoty pro vláhovou potřebu a délku vegetačního období? Proč byl proveden výpočet závlahového množství v suchém roce s pravděpodobností překročení 20 %? Na základě, jakých hodnot se vypočítaly veličiny Hz a Hp? Student na dotazy oponentky odpověděl. Následovaly dotazy členů komise vztažené k bakalářské práci: doc. Ing. Michal Kriška, Ph.D. Celý pozemek bude zavlažován v jeden čas? Bylo počítáno se střídáním plodin v rámci jednotlivých záhonů? Jak je řešena teplota vody v přívodní hadici? doc. Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. Jak rychle je možné zrealizovat a následně demontovat závlahu na Vámi uváděné ploše? Nebyl proveden výpočet čerpadla. Kolik hodin trvá noční proud a lze za tuto dobu provést kompletní závlahu? Je čerpadlo připraveno na dotaci odlišných ploch s rozdílnou vzdáleností? Popište návrh čerpadla, vysvětlete Q/H křivku. Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. Jak byly určeny BPEJ v návrhové lokalitě? K čemu byly v práci potřeba? Student na položené dotazy odpověděl se zaváháním.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO