Návrh protierozních a protipovodňových opatření pro zvolené katastrální území

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato bakalářská práce je v úvodu zaměřena na rozbor současných erozních a odtokových poměrů v katastrálním území Zádolí u Vysokého Mýta a v katastrálním území Střihanov. Analýza současných erozních a odtokových poměrů je provedena s využitím programů ArcGIS, USLE2D a DesQ–MaxQ. Následuje návrh protierozního a protipovodňového opatření s hlavním cílem ochránit obec Zádolí–Střihanov. Poté jsou dimenzovány navržené technické opatření na stanovené návrhové průtoky. V závěru práce se vyhodnocuje účinnost navržených ochranných opatření a porovnává se průměrný erozní smyv a odtokové veličiny před návrhem a po návrhu ochranného opatření.
This bachelor thesis is in the introduction focused on the evalutation of the current erosion and runoff conditions in the cadastral area of Zádolí u Vysokého Mýta and in the cadastral area Střihanov. The analysis of current erosion and runoff conditions is carried with the use of programs ArcGIS, USLE2D and DesQ–MaxQ. The following is a design of erosion and flood control measures with the main aim of protecting the village Zádolí–Střihanov. Then the design technical measures are dimensioned for the specified design flows. In conclusion of the thesis is evaluated the efficiency of the design protective measures and the average soil loss and runoff quantities are compared before and after the design of the protective measures.
Description
Citation
SVOBODA, J. Návrh protierozních a protipovodňových opatření pro zvolené katastrální území [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. - předseda, doc. Ing. Jitka Malá, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ondřej Chaloupka - tajemník, Ing. Pavel Menšík, Ph.D. - člen, Ing. Veronika Sobotková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, Ing. David Duchan, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
- V kapitole k návrhu opatření autor zmiňuje cílené situování technických opatření, tak aby následně docházelo k vrstevnicovému obdělávání pozemků okolo opatření. Při vyhodnocování erozních poměrů po návrhu opatření uvažuje při výpočtu s hodnotou P faktoru rovnou jedné. Nebyla pro výpočet zvažována i jiná hodnota P faktoru, která by zohledňovala třeba právě směr obdělávání pozemků? o Student odpověděl uspokojivě - Po provedení návrhu byl u pozemku EHP24 ponechán téměř dvojnásobek povolené hodnoty erozního smyvu. Z jakého důvodu nedošlo ke snížení blíže k povolenému limitu? Jakým způsobem by se autor pokusil přece jen ještě snížit odnos půdy z tohoto pozemku? o Student odpověděl uspokojivě - prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. – kladně zhodnotil zdůvodnění návrhu opatření na pozemku, na který upozorňoval oponent.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO