2021

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 56
  • Item
    Prostor cyklické změny
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Krettková, Karin; Rozwalka, Szymon; Kopec, Jakub
    Projekt si klade za cíl reagovat na v cykličnost typickou pro letovisko v Pobaltí, což programově řeší pomocí propojení funkce dětského sanatoria s hotelem, objekt reaguje na komerční JUNKSPACE promenády zády tvořenými střechou, která vytváří jak přístřešek pro tržnici, tak soukromí sanatoriu.
  • Item
    Dostavět město
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Demjanovičová, Michaela; Hora, Jan; Sládeček, Svatopluk
    Předmětem zadání byl návrh polyfunkčního domu nebo souborů domů a přilehlých veřejných prostor ve městě Louny, které se rozkládájí v Ústeckém kraji necelou hodinu jízdy autem od hlavního města Prahy. Řešená parcela se nachází na samotném okraji historického centra Loun mezi dopravně exponovanější ulicí Osvoboditelů, ulicí Na Valích a Komenského náměstí. V současnosti je zde parkoviště, které slouží rezidentům. Parcela disponuje ale mnohem větším potenciálem vzhledem k jejímu umístění vůči historickému centru města a dopravní obslužnosti. Tématem mé práce je zaměření se na formu dostupného bydlení, které by mělo rozšířit počet bytů v městském bytovém fondu města Loun a zároveň uspokojovat potřeby jeho obyvatel, propojovat je a nabízet jim příležitosti čerpat výhody ze společného bydlení a umístění domu v blízkosti centra. Dát jim příležitost vytvářet komunitu, možnost setkávat se a pořádat akce ve společných interiérových a exteriérových prostorech, ale zároveň také poskytnout jeho obyvatelům i dostatečné množství soukromí. Jedním z cílů je také vytvořit takový dům dostupného bydlení, který nemá nálepku stigmatizované nejlevnější výstavby, ale nabízí jeho obyvatelům příjemné místo k bydlení, nastavuje nový trend a jeho vzhled reflektuje vztah k centru města. Cílem návrhu bylo vytvořit takovou strukturu, která se bude otevírat městu, nabízet nové zázemí pro jeho rezidenty a zároveň bude poskytovat dostatečný komfort, bezpečí a důstojnost bydlení pro obyvatele domu. Komunitní dění domu je tedy před veřejností relativně skryté, ale zároveň umožňuje komukoliv do tohoto prostoru vstoupit. V projektu se také zaměřuji i na individuální potřeby skupin lidí. Použitím určitých principů se snažím co nejpřirozenějším způsobem pomoci komunitnímu životu obyvatel, tak aby zároveň bylo zachováno i soukromí jednotlivců.
  • Item
    Sýpka ve Slaném
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Pániková, Natália; Mléčka, Jan; Valový, Přemysl
    ANOTACE Zadaním bakalárskej práce bolo overiť možnosť využita pamiatkovo chránenej barokovej sýpky v meste Slaný na Kladensku pre potreby miestnych obyvateľov. Analýzou miesta v kontexte s mestom a širším okolím som dospela k záveru, že sýpku sa oplatí zachovať v jej majestátnej podobe pre ďalšie generácie. S prípadným presahom funkčného využitia starej sýpky za hranice regiónu sa do budúcnosti počíta. Rovnako tak sa ráta s možnosťou prestavby na aktuálne potreby a využitie do budúcnosti. Sýpka tu vždy bola pre miestnych ľudí a dokiaľ bude stáť, bude naďalej dopĺňať nezameniteľný charakter mesta.
  • Item
    Sýpka ve Slaném
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Voldán, Martin; Mléčka, Jan; Daniel, Jáchym
  • Item
    Vize pro Krnov
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Kulíšková, Andrea; Marek, Jiří; Mašek, Radomír
    Kižnica 21. storočia už dávno nie len o knihách. Jedná sa o miesto ktoré žije s ľuďmi, okolo ktorých sa točí aj moj návrh. Nová krnovská knižnica v ňom stojí na nároží ulíc Soukenická a sv. Ducha, v súsedstve stejnojmeného chrámu a bývalej textilnej fabriky. Navrhovaná stavba plní nielen funkcie knižnice a mediatéky, ale pojme aj plnohodnotné komunitné centrum, galériu, coworkingové zariaďenie a kavireň. Samozrejmosťou je aj navýšenie parkovacích kapacít v centre mesta a úprava okolných verajných ploch.