Mapování ozáření kůže při kardiologických zákrocích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem práce je analýza problému hodnocení možného poškození kůže během skiaskopicky naváděného zákroku a návrh softwarového řešení pro mapování dávky záření absorbované pacientem po zákroku v intervenční kardiologii. Nástroj je implementován v prostředí Unity. Mapování probíhá pomocí simulace reálného pohybu rentgenky okolo antropomorfního modelu v souběhu se simulovaným ozařováním pomocí paprsků vysílaných z rentgenky. Jako vstupní data slouží záznam ze skiaskopického zobrazovacího systému obsahující údaje o pohybu a aktivitě rentgenky a případně biometrické údaje pacienta v závislosti na použitém modelu. Výstupem je 3D model těla pacienta se zvýrazněnou mírou ozáření pomocí barevné škály, které může sloužit pro včasnou diagnostiku radiační dermatitidy.
The subject of this work is an issue analysis of possible skin damage inflicted during fluoroscopically guided surgery and design of a radiation dose tracking software for patients undergoing an interventional cardiac surgery. The tool is implemented in Unity 3D engine. Mapping is performed by simulating the X-ray machine movement around an anthropomorphic model in conjunction with simulated irradiation using rays emitted from the X-ray machine. The input data needed for dose tracking compose of radiation dose structured report and patient specific biometrics depending on the anthropomorphic model used. Output data is presented as a heatmap mapped directly onto patient’s 3D. This can be used for early diagnostics of radiation dermatitis.
Description
Citation
MELICHAR, O. Mapování ozáření kůže při kardiologických zákrocích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Martin Augustynek, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) Mgr. Bc. Darina Čejková, Ph.D. (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Mézl se dotázal na popis struktury .csv souboru. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO