Oprava systematických chyb a reambulace JDTM ZK v lokalitě Slavkov pod Hostýnem - jižní část

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá revizí digitální mapy vybrané lokality v rámci zkvalitnění Jednotné digitální technické mapy Zlínského kraje (JDTM ZK). Správcem byly vybrány obce s výskytem prostorů velkých systematických chyb určených k řešení. V zadaném rozsahu byly zaměřeny jednoznačně identifikovatelné podrobné body s požadovanou přesností a vyhodnoceny odchylky na těchto bodech. Následně byly chybné varianty účelové mapy povrchové situace (ÚMPS) transformovány, kresba topologicky začištěna a doplněna o údaje reambulace a doměření.
This bachelor's thesis deals with a revision of the digital technical map of the Zlín Region (JDTM ZK) in the chosen locality in pursuance of its improvement. There are localities with big systematic errors areas designated for solving by the administrator of the map. Uniquely defined points are measured with specified accuracy and range. Deviations of these points are evaluated. Erroneous areas of the thematic map of surface situation are transformed, topologically neaten and data from revision survey are added.
Description
Citation
CHLADIL, M. Oprava systematických chyb a reambulace JDTM ZK v lokalitě Slavkov pod Hostýnem - jižní část [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Geodézie, kartografie a geoinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Bureš, Ph.D. - předseda, Ing. Michal Kuruc, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jakub Nosek - tajemník, Ing. Jakub Nosek - člen, Ing. Alena Berková - člen, Ing. Jiří Vondrák, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Kodýtek - člen, Ing. Jiří Sláma - člen, Ing. Jan Králík, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci Oprava systematických chyb a reambulace JDTM ZK v lokalitě Slavkov pod Hostýnem - jižní část. Student popsal zadávací dokumentaci a převzaté podklady, lokalitu, tvorbu pomocné měřické sítě, podrobné měření a výpočetní zpracování. Dále popsal vyhodnocení odchylek na identických bodech. Student popsal problematické „zakázky“, které v rámci vyhodnocení odchylek objevil. Následně popsal proces transformace chybně georeferencovaných „zakázek“. Prezentoval rozdíly mezi původním stavem. Na závěr prezentoval proces reambulace, vyhotovený aktualizační výkres a předávanou dokumentaci. Student se vyjádřil k připomínce oponenta o chybějícím souboru s metadaty o zakázkách. Student popsal, že částečně údaje uvedl v práci. Doc. Bureš položil doplňující otázku, s kým z firmy GEOVAP student bakalářskou práci konzultoval a kdo ho vedl při měřických pracích. Odpověď studenta: Problematiku jsem převážně konzultoval se svým vedoucím Ing. Richardem Kratochvílem, technickou podporu provedla firma GEOVAP, spol s r. o. Ing. Sláma doplňující dotaz k postupům při opravách systematických chyb a reamblulaci map. Student odpověděl. Dále se Ing. Sláma zeptal jestli je dobře, že dochází k transformacím jednotlivých „zakázek“ s ohledem na přesnost. Student odpověděl, že jedna z původních zakázek měla systematický posun. U ostatních zakázek se projevila jejich správnost. Uvedl, že se jedná o postup pro práci s JDTM ZK, který musel dodržet. Ing. Berková položila dotaz co student považuje za hrubé chyby, o kterých v prezentaci mluvil. Student odpověděl, že v porovnání nového a původního měření byly přímo viditelné rozdíly (nepřesnost zaměření staveb, změna polohy svislého dopravního značení, atd.). Ing. Sláma zmínil, že ve 3. třídě přesnosti nelze odchylku o hodnotě 20 cm přímo pokládat za hrubou chybu. Doc. Bureš se zeptal, zda student v rámci posuzování systematické odchylky „zakázek“ ověřoval odchylky i na nejbližších bodech bodových polí. Student popsal, že student měření připojil na nejbližší zhušťovací bod.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO