Návrh napojení VRT do Pardubic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem práce bylo navrhnout napojení města Pardubice na síť VRT Praha – Hradec Králové – Wroclaw. Začátek napojení se nachází u obce Olešnice. Konec napojení se nachází u obce Opočínek na konvenční trať před žel. zastávkou Pardubice – Opočínek. Nová trasa VRT bude navržena na maximální rychlost 350 km/h podle Manuálu pro projektování DÚR. Délka trasy bude cca 20 km.
The aim of the work was to design the railway connection of the city of Pardubice to the VRT network Prague - Hradec Králové - Wroclaw. The beginning of the connection is to be located near the village of Olešnice. The end of the connection is to be located near the village of Opočínek on a conventional line in front of the railway stop Pardubice - Opočínek. The new VRT route is to be designed for a maximum speed of 350 km / h according to the DÚR Design Manual. The length of the route should be about 20 km.
Description
Citation
KUCHÁR, M. Návrh napojení VRT do Pardubic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D. - místopředseda, Ing. Erik Dušek - tajemník, Ing. Radim Wrana - člen, doc. Ing. Lumír Miča, Ph.D. - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen, prof. Ing. Jaroslav Smutný, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Říha - člen,
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student Martin Kuchár nejprve prezentoval svoji závěrečnou práci s názvem Návrh napojení VRT do Pardubic. Dále byl přečten posudek vedoucího práce a posudek oponenta. Otázka: Jaké známe infrastrukturní opatření na VRT před šířením hluku? Student za pomocí obrázků popsal, jakými opatřeními lze zamezit šíření hluku z trati. doc. Limdila: Kde hluk na trati vzniká? Hluk vzniká taky na trakci. Odpověď: Zdrojem hluku je aerodynamický hluk. Otázka: Jaká jsou pravidla vkládání lomu skonů na VRT (tratě pro rychlost nad 200 km/h)? Student popsal normová umísťování, která se týkají vkládání lomů sklonu do tratí s rychlostí nad 200 km/h. Ing. Říha: Popište mi znovu, jakou variantu jste nakonec navrhnul a které jste jen prověřoval? Jak se bude řešit bezodtokové místo? Student znovu a lépe popsal navrhovanou variantu a jak se liší od varianty, kterou doporučil v závěru práce. Dále ukázal zkoušejícímu problémové místo a uznal chybu. dr. Svoboda: Máme dojem, že doporučení ze závěru práce je vaše doměnka. Bylo by lepší doplnit graf rychlostí, abyste doměnku podložil. Student vysvětlil jak a na základě čeho došel k této doměnce. doc. Plášek: Vysvětlete mi, jak jste navrhoval poloměry směrových a výškových oblouků. Uvažoval jste i vlaky jedoucí nižší rychlostí než 350 km/h. Student popsal jak došel k navrhovaným hodnotám. Vlaky jedoucí nižší rychlostí neuvažoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO