Bezbariérové město – náměstí v Poděbradech

Abstract
Bakalářská práce se zabývá bezbariérovým užíváním veřejného prostranství města, konkrétně náměstí Jiřího v Poděbradech. Z globálního pohledu řeší problematiku osob s omezenými schopnostmi pohybu a orientace a jejich konkrétní potřeby pro nejvhodnější řešení návrhu. Práce se věnuje mapování a analýze bezbariérovosti na zmiňovaném náměstí podle Vyhlášky č. 398/2009, o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. V další části se zabývá ověřením a posouzení nového návrhu řešení náměstí dle veřejné architektonické soutěže. Návrh i stávající stav prostranství jsou zhodnoceny pomocí numerického modelu pěších a dle získaných výsledků jsou navržené změny pro optimalizovanou verzi návrhu.
The bachelor's thesis deals with the barrier-free use of public spaces in the city, specifically Jiřího Square in Poděbrady. From a global perspective, it addresses the issue of people with limited mobility and orientation and their specific needs for the most appropriate design solution. The work focuses on mapping and analysis of accessibility in the mentioned square according to Decree No. 398/2009, on general technical requirements ensuring barrier-free use of buildings. The next part deals with the verification and assessment of the new design of the square according to the public architectural competition. The design and the current state of the space are evaluated using a numerical model of pedestrians and according to the obtained results, changes are proposed for an optimized version of the design.
Description
Citation
KRONOWETTEROVÁ, M. Bezbariérové město – náměstí v Poděbradech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - předseda, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen, Ing. Radka Matuszková - člen, Ing. Mgr. Josef Šíp - člen, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - člen,
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Během své prezentace s názvem "Bezbariérové město – náměstí v Poděbradech" studentka pohovořila o městě, bezbariérovosti stávajícího stavu. Popsala návrhy vlastního řešení. Následovalo porovnání stávajícího a navrhovaného stavu. Následovala ukázka simulací pohybu osob. Dále byly položeny otázky oponenta Ing. Bc. Lucie Dobiášové: 1) Jak mohou simulační nástroje pohybu osob pomoci při rozhodování a plánování veřejných prostranství v intravilánu měst a obcí? 2) V práci uvádíte návrh bezbariérového řešení přechodu a přilehlého vyhrazeného parkovacího stání. Uveďte parametry, prvky a možnosti řešení vybudování tohoto místa v návaznosti na okolní infrastrukturu. 3) Jak hodnotíte volbu velké okružní křižovatky přes Jiřího náměstí v soutěžním návrhu? Popř. jaký by byl Váš návrh dispozičního řešení pro vedení komunikace tímto prostranstvím? 4) Máte v plánu, nebo jste již nabídla své závěry městu Poděbrady či architektonické kanceláři? Navázali jste, nebo plánujete případně bližší spolupráci? Následovaly dotazy členů komise: doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. Bavila Vás tato práce? Rozdíl mezi modelováním a simulací. Ing. Radim Kolář, Ph.D. Kolik náměstím projede denně aut? Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. Vy věříte, že tyto Vaše návrhy souvisí s vyhláškou? Nechybí v práci Vaše invence? Ing. Radka Matuszková Dle mého názoru je návrh z dopravního hlediska zcela špatně. Bude se vozíčkáři dobře jezdit po té dlažbě. Studentka na otázky komise odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO