Rezidence Lazce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce zpracovává projektovou dokumentaci k novostavbě bytového rezidenčního domu Rezidence Lazce. Navrhovaný objekt se nachází na úplném okraji města Olomouc na pomezí tří městských částí Lazce, Hejčín a Černovír, současně se pak objekt nachází v bezprostřední blízkosti CHKO Litovelské Pomoraví, díky čemuž je pro obyvatele domu zajištěno sportovní a relaxační vyžití a současně je zabezpečeno, že nebude v okolí domu vznikat další výstavba směrem právě k CHKO. Nesmíme opomenout také řeku Moravu, se kterou objekt sousedí přes ulici na východní straně. Díky řece se objekt nachází v historické záplavové oblasti Q100, neboli stoleté vody, které se však bude brzy měnit, neboť město investuje nemalé prostředky do protipovodňových opatření, díky záplavám v roce 1997. Objekt je čtyřpodlažní, kde první podlaží slouží jako zázemí pro rezidenty a je vybaveno sklepními kójemi, kolárnou, kočárkárnou, sportovním zázemím s infrasaunou, shromažďovací místností a technickou místností. Na zbylých podlažích se pak nachází vždy 3 bytové jednotky 3+KK, 2 s prostornou terasou na západ a poslední nejmenší být s výhledem na řeku Moravu na východ. Dům je založen na betonových základových pasech v kombinaci se ztraceným bedněním, které objekt nadstavuje o 0,5m nad úroveň hladiny stoleté vody, právě z důvodu záplavové oblasti. Svislý konstrukční systém je tvořen keramickými tvárnicemi Porotherm. Vodorovné konstrukce jsou poté zhotoveny z monolitických železobetonových stropních desek. Objekt je zateplen větranou fasádou s pohledovou vrstvou z lícového zdiva. Střecha domu je poté extenzivní vegetační.
The bachelor's thesis deals with project documentation for the new construction of a residential building Rezidence Lazce. The proposed building is located on the outskirts of Olomouc on the border of three districts Lazce, Hejčín and Černovír, at the same time the building is located in the immediate vicinity of PLA Litovelské Pomoraví, which provides sports and relaxation for residents and at the same time in the vicinity of the house, further construction is being built in the direction of the PLA. We must not forget the river Moravia, with which the building is adjacent across the street on the east side. Thanks to the river, the building is located in the historic flood area Q100, or century-old water, which will soon change, as the city invests considerable resources in flood control measures, due to floods in 1997. The building is 4 storeys, where the first floor and is equipped with cellars, a bicycle shed, a pram, a sports facility with an infrared sauna, a meeting room and a technical room. On the remaining floors there are always 3 residential units 3 + KK, 2 with a spacious terrace to the west and the last smallest to be overlooking the river Moravia to the east. The house is based on concrete foundation strips in combination with lost formwork, which raises the building 0.5 m above the level of LT, precisely because of the flood area. The vertical construction system consists of Porotherm ceramic blocks. The horizontal structures are then made of monolithic reinforced concrete ceiling slabs. The building is insulated with a ventilated facade with a visible layer of face masonry. The roof of the house is then extensive vegetation.
Description
Citation
AMBROZEK, P. Rezidence Lazce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Vystrčil - tajemník, Ing. Klára Hobzová - tajemník, Ing. Jan Müller, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, Ing. Bohuslav Brukner - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student začal obhajobu bakalářské práce prezentací zpracovávaného projektu. V rámci prezentace bylo představeno: - Umístění objektu s bližším popisem zvolené lokality. - Bližší popis budovy, umístění objektu vzhledem k přilehlému terénu, počet navržených funkčních jednotek, základní tvarové a rozměrové charakteristiky objektu. - Dispoziční řešení jednotlivých podlaží objektu. - Konstrukční systém objektu s popisem materiálového řešení budovy. Dále bližší popis jednotlivých hlavních oddílů stavby. - Architektonické hledisko stavby s představením vizualizací objektu. - Uvedení dílčích částí zpracovávané bakalářské práce studenta. Student dále plynule navázal na reakce oponenta. Z důvodu velkého množství otázek a připomínek oponenta jsou uvedené pouze vybrané z nich. - Nesouhlasí počet parkovacích míst, které jsou uvedeny v technické zprávě a koordinační situaci. - Čím musí být vybavena vsakovací a akumulační nádrž, když se objekt nachází v záplavovém území? - Ve výkresech chybí informace, po jakých vzdálenostech bude fasáda kotvena. - Provětrávaná fasáda c) Byly ve výpočtu prostupu tepla uvažovány kotvy? - Proč jste zvolil založení provětrávané vrstvy na systémových lištách? jaké můžou být jiné možnosti založení? - Jak budou uvedeny inženýrské sítě a trubky podlahového topení v 1.NP do technické místnosti? - Chybná délka bezbariérové rampy u vstupu. Chybí zábradlí u rampy. - Kde bude vedeno odvětrání digestoře? Student správně odpověděl na všechny položené dotazy oponenta jasně a s dobrým přehledem v problematice. Uvedl alternativní variantní řešení původního návrhu stavby. Dále student vhodně reagoval na doplňkové otázky a diskuzi vyvolanou jednotlivými členy zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO