Bytový dům

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem řešení této bakalářské práce je návrh novostavby bytového domu a vypracování projektové dokumentace pro provádění stavby. Bytový dům je umístěn na jižním okraji města Brna v městské části Brno - Jih, v části obce Přízřenice na rovinném terénu. Objekt je řešen jako samostatně stojící se čtyřmi nadzemními podlažími a jedním podzemním podlažím zcela zapuštěným pod úroveň terénu. V podzemní části bytového domu je umístěno technické zázemí objektu a jednotlivé sklepní kóje k bytovým jednotkám. V nadzemní části objektu je dvanáct bytových jednotek, na každém patře po třech jednotkách. Bytové jednotky v přízemí jsou doplněny o terasy, bytové jednotky v dalších nadzemních podlažích doplněny o balkony a lodžie. Do objektu je navržen bezbariérový vstup. V objektu je dále navržen výtah. Nadzemní část bytového domu je zděná z keramických tvárnic Porotherm a zateplena kontaktním zateplovacím systémem. Vnější nosné stěny v podzemním podlaží jsou monolitické ze železobetonu. Vodorovné nosné konstrukce jsou z monolitických železobetonových desek. Na bytový dům je navržena jednoplášťová plochá střecha. Objekt je založen na základových pásech. K objektu je navrženo parkoviště s dostatečným počtem parkovacích stání. Dům je navržen dle požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Takového požadavku bylo dosaženo pomocí zpětného získávání tepla a parametry obálky budovy.
The subject of this bachelor's thesis is the design of a new apartment building and the elaboration of project documentation for the construction. The apartment building is located on the southern outskirts of the city of Brno in the Brno - Jih district, in the part of the village Přízřenice on flat terrain. The building is designed as a free-standing building with four above-ground floors and one underground floor completely sunk below ground level. In the underground part of the apartment building there is a technical background of the building and individual cellar cubicles for the housing units. There are twelve residential units in the above-ground part of the building, three units on each floor. Housing units on the ground floor are complemented by terraces, housing units on other floors are complemented by balconies and loggias. A barrier-free entrance to the building is designed. An elevator is also designed in the building. The above-ground part of the apartment building is made of Porotherm ceramic blocks and insulated with a contact thermal insulation system. The external load-bearing walls in the basement are monolithic made of reinforced concrete. The horizontal load-bearing structures are made of monolithic reinforced concrete slabs. A single-skin flat roof is designed for the apartment building. The building is based on foundation strips. The building is designed parking with a sufficient number of parking spaces. The house is designed according to the requirements for buildings with almost zero energy consumption. Such a requirement has been achieved through heat recovery and building envelope parameters.
Description
Citation
JAROŠ, R. Bytový dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D. - předseda, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - místopředseda, Ing. Václav Pilík - tajemník, Ing. Vladimír Juráň - tajemník, Ing. Petr Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. Petra Berková, Ph.D. - člen, Ing. Roman Příborský - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
představení prezentace - lokalita - architektonické řešení - provozní informace - dispoziční uspořádání - konstrukční řešení a navržené materiály -------------------------------------------------------- otázky oponenta - Vysvětlete jak je zajištěna prostorová tuhost stavby? Student popisuje jeho řešení, výhody a nevýhody. - Vysvětlete pojem prostě uložené spojité desky. Student vysvětluje pojem. Dotaz od komise z jakého důvodu volil toto řešení. - Jak je navržen odvod dešťové vody z parkovacích ploch u objektu? Popisuje navržený systém. --------------------------------- Student s velmi dobrým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a velmi dobře reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO