Bytový dům v Olomouci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem bakalářské práce je návrh a zpracování projektové dokumentace pro provedení stavby bytového domu. Navrhovaný bytový dům se nachází v Olomouci, městské části Slavonín a je navržen jako samostatně stojící objekt s třemi nadzemními a jedním podzemním podlažím, které tvoří suterén. Část pozemku, na kterém je bytový dům navržen, je rovinný. V bytovém domě se nachází celkem 8 bytových jednotek, přičemž bytům v 1NP náleží velká terasa se samostatnou zahradou a bytům ve 2NP náleží prostorný balkon. Ve 3NP se nachází pouze dvě bytové jednotky, jednomu bytu náleží velká terasa, druhému balkon. Každý byt má k dispozici vlastní sklepní kóji v suterénu, kde se nachází i technická a úklidová místnost, kočárkárna s kolárnou a shromažďovací místnost. Podlaží objektu jsou spojena prostorným schodištěm a výtahem. Bytový dům je založen na betonových základových pasech, svislé nosné konstrukce v suterénu jsou tvořeny ztraceným bedněním. Nosné konstrukce nad terénem jsou realizovány cihelnými bloky, které jsou zatepleny kontaktním zateplovacím systémem ETICS. Vodorovné nosné konstrukce jsou řešeny jako železobetonové desky. Celý objekt zastřešuje jednoplášťová střecha s extenzivní vegetací. Dále se v objektu objevují další jednoplášťové ploché střechy, jedna zastřešující zádveří bytového domu, druhá tvořící terasu. Dům je navržen jako budova s téměř nulovou spotřebou energie.
The subject of the bachelor thesis is the design and elaboration of the project documentation for construction for the apartment building. The proposed apartment building is located in Slavonín, a city district in Olomouc. The apartment building is designed as a detached building with three above-ground and one underground floor. Part of the land where the apartment building is designed is flat. There are a total of 8 residential units in the apartment building, while the apartments on the 1st floor have a large terrace with a separate garden, the apartments on the 2nd floor have a spacious balcony. On the 3rd floor there are only two residential units, one apartment has a large terrace, the other has a balcony. Each apartment has its own cellar cubicle in the basement. There are also a technical and cleaning room, a bycicle and pram storage room and a meeting room. An elevator connecting all floors is designed in the building. The apartment building is based on concrete foundation strips, the vertical load-bearing structures in the basement are formed by permanent formwork. The load-bearing structures above the terrain are realized by brick blocks, which are insulated with the external thermal insulation composite system ETICS. Horizontal load-bearing structures are designed as reinforced concrete slabs. The whole building is covered with a warm flat roof with extensive vegetation. There are also other warm flat roofs in the building, one covering the entrance of the apartment building and the other forming a terrace. The whole building is designed as a building with almost zero energy consumption.
Description
Citation
ZBOŘIL, D. Bytový dům v Olomouci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Vystrčil - tajemník, Ing. Klára Hobzová - tajemník, Ing. Jan Müller, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, Ing. Bohuslav Brukner - člen,
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student začal obhajobu bakalářské práce prezentací řešeného projektu. V rámci prezentace bylo představeno: - Lokalita a bližší popis pozemku, kde je řešený objekt situován. - Bližší popis dispozičního řešení jednotlivých podlaží budovy. - konstrukční řešení objektu s bližším popisem jednotlivých dílčích konstrukcí. - Architektonické řešení objektu společně s představením vizualizací objektu. - Dále student popsal jednotlivé části zpracované dokumentace stavby. Po představení objektu student navázal otázkami oponenta práce: - Orientace půdorysu vůči světovým stranám. Proč je nejvíce prosklená část objektu situována na jih? Komise neshledala na původním řešení chybu. - Proč je navržená stropní konstrukce jako křížem vyztužená deska tl. 250 mm, když rozpětí nejsou velká? Rozpětí stropních konstrukcí jsou větší než 7 m. Rozměry stropních konstrukcí tedy nejsou předimenzované. - Proč je nevytápěné podzemní podlaží zaizolováno XPS tl. 160 mm? Student zdůvodnil svůj návrh dále byl dotaz blíže rozebrán. - Je opravdu zajištěn bezbariérový přístup do budovy? Student zdůvodnil a objasnil svůj návrh, ikdyž se dopustil některých chyb a nepřesností. - Není vhodné situovat ložnice vedle komunikačního prostoru (schodiště, výtah). Student uznal svůj nedostatek a objasnil svojí myšlenku návrhu a možné způsoby eliminace hluku a vibrací do obytných místností.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO