BIM a oceňování staveb

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním tématem této bakalářské práce je analýza možných přístupů k oceňování stavebních konstrukcí a prvků při použití softwarů podporujících informační modelování staveb, konkrétně software Revit. Úvodní, teoretická část vymezuje a představuje obecnou problematiku BIM. Jsou zde řešeny možné klady a zápory, současný stav implementace a to jak v České republice, tak v zahraničí, životní cyklus stavby společně s jednotlivými účastníky stavebního procesu a jejich vztahy k BIM. V dalších kapitolách je představen současný způsob oceňování stavebních děl a bližší pohled na sestavení výkazu výměr. V praktické části práce je řešena přesnost automaticky vykazovaných hodnot u konstrukcí vodorovných a svislých, se kterou je spojen přístup jejich modelování. Dále je v práci navrhnut způsob získání hodnot pro ostění otvorů pomocí implementace vzorců. Vše je řešeno za účelem efektivnějšího způsobu práce při tvorbě výkazů výměr stavebních děl a přiblížení se alespoň k částečné automatizaci oceňování BIM modelů.
The main topic of the bachelor thesis is analyses of possible approaches to the cost estimation of construction and buildings parts in software that supports building information modelling, particularly software Revit. In the introductory, it describes a general definition of BIM and the whole problematics in general. Therefore, in the particular parts, the thesis is focused on the advantages and disadvantages of BIM together with the level of implementation in the Czech Republic as well as in foreign countries. Furthermore, it relates to construction stakeholders and their relationship with BIM. Through next chapters, there are introduced current methods of cost estimation and quantity takeoff. The practical section deals with the methods of modelling construction parts and their accuracy. Plus that, there is a description of how to get values for window sill and jamb to the quantity takeoff, even though it is not an implemented function in software. As the main result of this work is to find more effective ways and simplify the process of budgeting.
Description
Citation
PAVKA, F. BIM a oceňování staveb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Management stavebnictví
Comittee
doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph. D. - předseda, doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. - místopředseda, Ing. Martin Marek - tajemník, doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. - člen, Ing. Martina Pavelková, Ph.D. - člen, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Miloslav Výskala, Ph.D. - člen, Ing. Vojtěch Biolek - člen, Ing. Svatopluk Pelčák - člen,
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Závěrečnou práci obhajoval jasně a srozumitelně. Z jeho přednesu bylo patrné, že k úkolům, které řešil, přistupoval velmi zodpovědně. Na otázky členů komise odpověděl pohotově a s přehledem. Rovněž na doplňkové otázky od oponenta odpověděl správně a jasně. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že student svou závěrečnou práci obhájil na výborné požadované úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO