Zoologické zahrady v rámci struktury a fungování evropských měst

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním tématem této bakalářské práce je porovnání města Brna a brněnské zoologické zahrady, jakožto zástupců evropských měst a zoologických zahrad, ohledně jejich struktur, fungování, provozu, vzájemného ovlivňování a spolupráce. Práce se zabývá určitými rysy, které se vyskytují ve strukturách měst a zoologických zahrad a provedením jednotlivých analýz. Mezi ně patří například analýzy plánovací rozvojové dokumentace, dopravní infrastruktury, způsobu řízení a financování, inženýrských sítí, nebo analýza vybavenosti veřejného prostoru. Vyhodnocení těchto analýz odhalí, jestli jsou zoologické zahrady a města svojí strukturou podobné, stejné, nebo zcela rozdílné. V úvodní části se práce věnuje původu zoologických zahrad, jejich vývoji, společným faktorům, souvislostem a jejich vlivu na podobu struktur mnoha evropských městech.
The main topic of this bachelor thesis is a comparison of a Brno city and a Zoo Brno, as representatives of European cities and zoos, regarding their structure, functioning, operation, their mutual influence and cooperation. The thesis deals with certain features that occur in urban and zoo structures and with the demonstration of individual analyses. These include, for example, analyses of planning development documentation, transport infrastructure, management and financing methods, engineering networks, or public space amenities. Evaluation of these analyses will reveal whether zoos and cities have the same, similar or completely different structure. The introductory part of the thesis deals with the origin of zoos, their development, common factors, contexts, and their influence on the structure of many European cities.
Description
Citation
MATI, D. Zoologické zahrady v rámci struktury a fungování evropských měst [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - předseda, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen, Ing. Radka Matuszková - člen, Ing. Mgr. Josef Šíp - člen, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - člen,
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Během své prezentace s názvem "Zoologické zahrady v rámci struktury a fungování evropských měst" student pohovořil o své teoretické části, o analýze způsobu řízení a financování, analýze vybavenosti. Následoval popis vztahu mezi ZOO Brno a městem Brnem. Dále byly položeny otázky oponenta Ing. Jana Tichého: 1) V čem jsou shody a v čem rozdíly plánovací dokumentace zoologické zahrady a ÚPD, popřípadě ÚPP, města Brna? 2) Jaké hendikepy je nutné v rámci bezbariérového řešení staveb uvažovat a který klíčový dokument je určuje? 3) Kdo je akcionářem Zoo Dvůr Králové a.s.? Jaký je hlavní ekonomický rozdíl mezi příspěvkovou organizací a veřejně vlastněnou akciovou společností? Následovaly dotazy členů komise: Ing. Radim Kolář, Ph.D. V jaké fázi je teď projekt? Proč je zpracována EIA. Ing. Radka Matuszková Jak byste vyřešil nedostatečné množství parkovacího stání? Student na všechny dotazy komise odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO