Reaktory pro rychlou pyrolýzu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářské práce má za cíl popis procesu rychlé pyrolýzy, jejich produktů a technologií pracujících na principu rychlé pyrolýzy využívajících biomasy jako paliva. V první části práce je popsána biomasa a možnosti jejího energetického využití. Druhá část se zaměřuje na charakteristiku a historii pyrolýzy. Ve třetí časti je popsán proces rychlé pyrolýzy, přeměna na bio-olej a důležité parametry procesu pro získání maximálního kapalného výtěžku. Dále jsou popsány jednotlivé složky vznikající při rychlé pyrolýze a jejich využití. Ve čtvrté části jsou popsány typy reaktorů pro rychlou pyrolýzu, jejich výhody a nevýhody. A na závěr jsou uvedeny a popsány největší pyrolýzní jednotky operující v praxi.
The aim of the bachelor thesis is a description of a fast pyrolysis process, its products and technologies based on the principle of fast pyrolysis using biomass as a fuel. In the first part of the thesis biomass and its energetical usage is described. The second part focuses on a charachteristics and history of pyrolysis. The third part describes fast pyrolysis process, convertion to bio-oil and important process parameters to obtain maximum liquid yield. Furthermore, single components obtained from the fast pyrolysis process and their usage is described. The fourth part describes types of fast pyrolysis reactors, their advantages and disadvantages. At last, the largest pyrolysis units operating in practice are described.
Description
Citation
FENCL, J. Reaktory pro rychlou pyrolýzu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marian Brázdil, Ph.D. (člen) Ing. Ján Poláčik, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky oponenta. V průběhu obhajoby byly položeny následující doplňující otázky: 1. Které druhy odpadní biomasy by byly vhodné pro výrobu biooleje? Zodpovězeno. 2. Z jakého důvodu má borovice nejvyšší vyhřevnost z vámi uváděných paliv? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO