Vyhodnocení velikosti a rychlosti kapek z vysokorychlostního záznamu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V rámci této práce byl vytvořen postup na získání rychlosti a velikosti kapek z obrazového záznamu pomocí počítačového vidění. Rychlost je získána pomocí metody Particle Image Velocimetry s použitím PIVlabu. Velikost a excentricita je získána pomocí vlastního programu v matlabu. Teoretické základy potřebné pro vytvoření programu jsou popsány v teoretické části. V praktické části ověřuji přesnost mojí metody a následně ji aplikuji na reálný sprej
In this bachelor thesis there was created a method of getting velocity and size of droplets form a video using computer vision. Velocity is obtained via PIVlab toolbox in matlab, wich uses Particle Image Velocimetry. Size is obtained via matlab code. Theoretical basis on wich this code was written is included in the theoretical part of this thesis. In practical part of this thesis, accuracy of this method was evaluated and the method was applied on a video of a real spray droplet flow.
Description
Citation
JUROŠKA, J. Vyhodnocení velikosti a rychlosti kapek z vysokorychlostního záznamu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Na konci kapitoly 2 uvádíte, že pro zrychlení programu doporučujete přepis do jiného programovacího jazyka. Jaký programovací jazyk by to měl být? A jakého zrychlení by se dosáhlo? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 2) Jaké parametry by měl mít záznam z vysokorychlostní kamery, aby docházelo k co nejmenším chybám při vyhodnocení záznamu? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: prof. Štětina se zeptal: „ V návaznosti na zrychlení kódu, nebylo by jednodušší využít paralelizace kódu ?“ Nad otázkou proběhla rozsáhlá diskuze. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno prof. Štětina a doc. Klimeš dále podali doporučení pro zlepšení práce a vytkli nedostatky. doc. Klimeš se zeptal na rychlost vyhodnocení výpočtu a náročnost tvorby kódu. Dodal dále doporučení pro urychlení výpočtu programu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO