Usazování vdechnutých částic v modelu dětských plic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto práca podáva rešeršnú štúdiu o depozícii inhalovaných častíc v dýchacom trakte detí, ktorej výskum zväčša prebieha na realistických modeloch pľúc. V experimentálnej časti bol predstavený detský VUT model reprezentujúci dýchacie cesty 5-ročného dieťaťa, ktorý poslúžil na merania regionálnej depozície. Práca ďalej obsahuje základný prehľad o dýchacom systéme a poukazuje na anatomicko-fyziologické rozdiely medzi deťmi a dospelými v tejto oblasti. Taktiež sú tu popísané základné mechanizmy depozície a jej vplyv na aerosólovú liečbu.
This thesis presents a summary of research of deposition of inhaled particles in children’s respiratory system which was mainly conducted on realistic model of children's lungs. Experimental part introduces BUT model representing airways of 5-years-old child which served for measurements of regional deposition. Bachelor's thesis furthermore sums up basic knowledge of respiratory system and points out anatomical and physiological differences between children and adults in given field. There are described basic deposition mechanisms and their impact on aerosol therapy as well.
Description
Citation
ČEDERLE, J. Usazování vdechnutých částic v modelu dětských plic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Vysvětlete pojem sedimentační rychlost a způsob, jak se měří aerodynamický průměr, který vstupuje do výpočtu Stokesova čísla (viz. str. 16) Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 2) Fluorimetrie – jak se přepočítává fluroscence na koncentrace v µg/ml? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 3) Proč se volili částice s MMAD větší než 10 µm? Je možné ovlivnit spektrum velikosti generovaných částic, případně jak? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno Oponent byl spokojen s odpověďmi studenta. V rozpravě k BP nebyly dále položeny studentovi žádné další otázky. doc. Klimeš vytknul v práci chybějící tabulku/seznamů symbolů a zkratek a dále se zeptal proč byl volen citační styl autor/rok. Na čež se komise shodla, že je to pro orientaci dobrý způsob citování.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO