Zeměloď a její energetický potenciál

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto práca popisuje koncept Zemelode ako sebestačný, udržateľný solárny pasívny dom a taktiež poskytuje podrobný opis energetických systémov v Zemelodi. Práca sa tiež snaží určiť energetický potenciál konceptu Zemelode pomocou odhadu energetickej bilancie daného obydlia. Celkový prehľad ideológie Zemelode a detailný opis energetický systémov, ktoré predstavujú tému čitateľovi, boli získané z publikácii rešeršom. Energetický výkon tejto stavby bol vyhodnotený podľa českých a európskych noriem pomocou výpočtu tepelných ziskov a strát pre zvolený model Zemelode. Následne, boli skontrolované kritéria pasívneho domu. Výhody a nevýhody tohto konceptu boli kriticky zhodnotené na základe rešeršu a výpočtu energetickej bilancie. Zhodnotenie výkonu zvoleného modelu Zemelode ukazuje, že toto obydlie nespĺňa požiadavky pasívneho domu, avšak stále sa jedná o nízko-energetický dom. Vykonaný rešerš ukazuje, že tento dizajn je vysoko závislý od podnebia a ročného obdobia, preto nemusí fungovať všade vo svete.
The present thesis describes the Earthship concept as a self-sufficient, sustainable solar passive house and provides a detailed description of energy systems in the Earthship. The thesis also seeks to determine the energy potential of the Earthship concept by estimating the dwelling’s energy balance. A complete overview of the Earthship ideology and a detailed description of its energy systems, which introduce the topic to the reader, were researched in publications and compiled in this thesis. The energy performance of such housing was evaluated according to the Czech and European standards by calculating heat gains and losses in a chosen Earthship study model. Consequently, the passive house criteria were analyzed. The advantages and disadvantages of the concept were critically discussed based on the research and the energy balance estimation. Performance evaluation of the chosen Earthship model shows that the dwelling does not fulfill the passive house criteria; however, it is still a low-energy house. The conducted research shows that the design is highly dependant on the climate and the season; therefore, it might not function everywhere in the world.
Description
Citation
PECIAROVÁ, M. Zeměloď a její energetický potenciál [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídala následující otázky oponenta: 1) Součástí příloh je dotazník zaměřený na to, jak lidé vnímají některé aspekty konceptu „zeměloď. Z práce není zřejmé, jestli jste tento průzkum, včetně formulace otázek a oslovení respondentů, provedla sama. Pokud ano, na základě čeho jste volila dotazy a jakým způsobem jste oslovila respondenty? doc. Charvát se dále doptal na způsob výběru cílové skupiny respondentů načež se strhla diskuze mezi členy komise. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: doc. Katolický se dotázal: „ Zmiňovala jste využití pneumatik, v jaké části výstavby se použili a jak jste vypočítala tepelné ztráty?“ Dále se členové komise doptávali na dílčí části řešení energetické náročnosti stavby a celkově se řešila myšlenka a praktičnost takovéhoto návrhu. doc. Klimeš se dále doptal na nakládání s odpadem. Hodnocení odpovědi: otázky byly rozsáhle zodpovězeny
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO