Optimalizace výrobního procesu ve smyslu Průmysl 4.0

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Budoucnost, zejména průmyslu, je a bude definována koncepcí Průmysl 4.0. Tato práce si proto klade za cíl popsat základní pojmy Průmyslu 4.0 ve vztahu k výrobnímu procesu a ukázat na zjednodušeném modelu reálné výrobní linky jeho možnosti. Objasňuje pojmy jako výrobní proces, koncept Průmysl 4.0 a teorie front. Praktická část zahrnuje model části linky v polygrafické firmě v programu Tecnomatix Plant Simulation, určení úzkých míst, možnosti optimalizace a zhodnocení jejich dopadů. Dále pak příklad z podnikové praxe a vyvozené závěry.
Particularly the future of industry is and will be defined by the concept of Industry 4.0. Therefore, this thesis aims to describe the basic conceptions of Industry 4.0 in relation to the production process and demonstrate the possibilities of digital twin by using simplified model of a real production line. It explains terms such as the production process, the concept of Industry 4.0 and the queueing theory. The practical part includes a model of the section of a line in the printing company by the program Tecnomatix Plant Simulation, identification of bottlenecks, possibilities of optimization and evaluation of their impacts. Then there is an example from business practice and drawn conclusions.
Description
Citation
SÁZAVSKÝ, J. Optimalizace výrobního procesu ve smyslu Průmysl 4.0 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Co byste viděl jako hlavní problém a omezení při realizaci digitálních dvojčat u stávajících firem? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 2) V tabulce 4.1 je zmetkovitost u všech výrobních strojů totožná, a to 0.75 %. Jak byl tento parametr zjištěn? Dále pak testovací kusy byly voleny v počtu 402 kusů, což se jeví jako nestandardní počet, z jakého důvodu je tomu tak? Jsou tato data náhodně zvolena? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno prof. Štětina měl připomínku ohledně měření daných operací. V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: doc. Klimeš se dotázal: „ Nemělo by smysl raději vytvořit svůj vlastní kód, namísto zakoupení a využívání softwaru Technomatix?“ Hodnocení odpovědi: Student vysvětlil práci s programem, a diskutovala se úprava dílčích částí kódu. Dále se diskutovala teorie front v návaznosti na očkovací centra. prof. Štětina se dotázal na online/offline řízení optimalizace procesů/zakázek. Doktor Krejčí se vložil do diskuze a souhlasil s odpovědí studenta. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO