Inženýrská řešení pro zmírnění klimatické změny - metody aplikovatelné v místě zdrojů skleníkových plynů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cieľom tejto práce bolo spracovanie rešerše na tému inžinierskych riešení na mitigáciu klimatickej zmeny aplikovateľných v mieste vzniku skleníkových plynov. V prvej časti bola opísaná základná problematika zmeny klímy. Ďalej boli rozobraté technológie CCS (Carbon capture and storage), ktoré slúžia na zachytávanie a sekvestráciu oxidu uhličitého, a možné spôsoby separácie CO2 zo spalín. Tretia kapitola opisuje technológie CCU (Carbon capture and utilization), ktoré zachytený uhlík ďalej využívajú ako produkt. Budúcnosť týchto technológii a ostatné metódy znižovania emisií sú doplnené v nasledujúcej časti. Okrem technologických výziev sa s problematikou klimatickej zmeny spája aj finančná náročnosť riešení, a táto časť bola spracovaná v kapitole päť. Na konci práce boli zhrnuté výhody, nevýhody, zistenia a nedostatky vo výskume plynúce z rešerše.
This work aimed to produce a research study on the topic of engineering solutions designed to mitigate climate change and which are applicable at the source of greenhouse gases. The first part outlines the fundamental matters of climate change. The second part focuses on technologies CCS (Carbon capture and storage) which capture and sequester carbon dioxide and possible options for separating CO2 from flue gases. The third chapter describes technologies CCU (Carbon capture and utilization) that use captured carbon as a product for further use. The future of these technologies and other abatement methods are addressed in the following section. The financial aspects of solutions for climate change mitigation are discussed in chapter five. The last part summarizes the main advantages, disadvantages, findings, and limitations of research.
Description
Citation
REMEKOVÁ, V. Inženýrská řešení pro zmírnění klimatické změny - metody aplikovatelné v místě zdrojů skleníkových plynů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídala následující otázky oponenta: 1) Jak hodnotíte aktuální rychlost aplikací navrhovaných technologií z hlediska závazků ČR a SR v rámci v rámci aktuálních klimatických dohod? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 2) Ve které oblasti spatřujete hlavní výzvy/překážky a problémy pro dosažení závazků v ČR (SR) (např. politika a legislativa, současný stav techniky/technologická vyspělost, společenské povědomí, ekonomické a finanční možnosti států, osobní zodpovědnost jednotlivce), viz kap. 5? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 3) Jaké jsou podle Vás nejzásadnější potenciální negativní environmentální a společenské dopady popsaných strategií? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 4) V jakých oblastech CCS a CCU vidíte aktuální a nejefektivnější příležitosti pro zapojení strojních inženýrů a konkrétněji absolventů energetického ústavu? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: prof. Štětina položil dotaz: „ Co si myslíte, z pohledu Brna, jaká technologie by byla dobrá v rámci redukce CO2 ?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno doc. Katolický se doptal na jádrovou energetiku. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno po krátké diskuzi s ostatními členy komise doc. Klimeš položil otázku: „ Mohla byste porovnat jednotlivé metody uvedené v práci ?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno prof. Štětina se doptal na vodní elektrárny na Slovensku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO