Komplexní mechanický model plic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na rešerši dostupných modelů plic s cílem uvést možnosti rozšíření BUT modelu dosahujícího do sedmé generace větvení. Zabývá se hlavně rozšířením do nižších generací a okrajově řeší možnosti zahrnutí vlivů teploty a zvlhčení vnitřního povrchu. v rešeršní části byly vybrány dva přístupy, jejichž rozvinutím se práce dále zabývá, a to kuličkový a trubičkový model se záměrem zachování co nejpřesnějších bezrozměrných charakteristik – Reynoldsova čísla a poměrů obsahů a povrchů se skutečnými dýchacími cestami. Řešený přístup by mohl rozšířit model až do 12. generace a dále, však realističnost míry depozice nebo proudění daných řešení je třeba ověřit dalšími výpočty.
This bachelor thesis looks at review of published airway models, with purpose of finding best avaliable solution for extension of current BUT model, reaching 7th generation of branching. The main purpose of the thesis is expanding model further into lower generations. Secondly, it deals with possibilities of getting more realistic results by coming with influence of temperature and humidity. Two main approaches were chosen, which shall be further more explored and adopted into use in BUT model, those are glass bead and rod model. In order to make model as realistic as possible, dimensionless characteristics such as Reynolds number and ratio of inner surface and volume of each generation were calculated to match those in real human lungs. The thesis concerns expansion down to 12th generation. Further calculation of deposition and flow parametres should be done, in order to verify mentioned approach.
Description
Citation
CHUMCHAL, O. Komplexní mechanický model plic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) V popise rovnice č. 11 (Reynoldsovo číslo guličkového modelu) je hustota vstupujúca do rovnice popísaná ako hustota aerosólu. Prečo? Vysvetlite túto rovnicu. Student přiznal chybu, nejedná se o hustotu aerosolu, ale hustotu vzduchu. doc. Klimeš se s doktorem Krejčím a doc. Katolickým zapojili do odpovědi a diskutovali nad uvedenou rovnicí Hodnocení odpovědi: částečně zodpovězeno a vysvětleno 2) V práci je uvedené, že kaskádové impaktory môžu poskytnúť užitočné informácie o depozícii častíc v pľúcach. Na čo konkrétne kaskádové impaktory slúžia a aké parametre týkajúce sa dopravovania častíc do pľúc poskytujú? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 3. Ako jedna z možností lepšieho napodobenia podmienok v modeli pľúc je v práci uvedené vyhrievanie stien modelu na teplotu telesného jadra. Má takáto modifikácia význam taktiež pri inhalácii pevných častíc? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno V rozpravě k BP nebyly položeny studentovi dále žádné otázky. doc. Klimeš měl připomínku k převzatým obrázkům/tabulkám a poučil studenta nad korektním zpracováním. doc. Charvát pak vysvětlil jak správně pracovat s převzatými daty. prof. Štětina doporučil správné citování v budoucích prací.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO