Kvantifikace a srovnání daňových úniků na dani z přidané hodnoty ve vybraných zemích Evropské unie a odhad daňové mezery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Diplomová práce se zabývá zjištěním a vyhodnocením užitku a vlivu nástrojů finanční správy v České republice a ve vybraných zemích Evropské unie dle obdobných ukazatelů. Cílem práce je analýza účinnosti a užitku využitých nástrojů. Srovná se počet informací v rámci mezinárodní výměny informací a vyhodnotí se množství daňových subjektů v šedé ekonomice a jejich zapojení do daňových úniků. Teoretická část definuje stěžejní prvky diplomové práce, jimiž jsou daň z přidané hodnoty, mezera na dani z přidané hodnoty a rozdělení nástrojů finanční správy. Současně charakterizuje související mechanismy, které mají zabezpečit eliminaci daňových úniků. Praktická část analyzuje vybrané nástroje, kterými disponuje finanční správa v boji proti daňovým únikům, a jejich hodnoty. Z výstupních dat je odhadnuta daňová mezera na dani z přidané hodnoty za využití výpočtu pomocí metody očišťování hrubého domácího produktu. Všechny zjištěné hodnoty v rámci České republiky budou srovnány s dostupnými srovnatelnými údaji v zemích EU. Závěrem jsou výsledky vyhodnoceny a zhodnoceny nástroje finanční správy v mezinárodním měřítku. Je odhadnuta výše daňové mezery a možná predikce budoucího vývoje.
The diploma thesis deals with the finding and evaluation of the usefulness and influence of tax authority tools in the Czech Republic and in selected countries of the European Union according to similar indicators. The aim of the thesis is to analyze the effectiveness and utility of the tools used. The number of information in the international exchange of information is compared and the number of tax subjects in the gray economy and their involvement in tax evasion is evaluated. The theoretical part defines core elements of the diploma thesis which are the value added tax, the VAT GAP and the division of tax authority instruments. Concurrently, it describes related mechanisms which shall ensure the elimination of tax evasion. The practical part analyzes selected instruments and their values that the tax authority has at its disposal to combat tax evasion. From the output data, the VAT GAP is estimated using a calculation using the gross domestic product adjustment method. All results found within the Czech Republic will be compared with available comparable data in the EU countries. To conclude, the results are valorized, and instruments are evaluated internationally. It is estimated the amount of the VAT GAP and the possible prediction of future developments.
Description
Citation
KAŠPAR, T. Kvantifikace a srovnání daňových úniků na dani z přidané hodnoty ve vybraných zemích Evropské unie a odhad daňové mezery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Účetnictví a finanční řízení podniku
Comittee
prof. Ing. Miloš Tumpach, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Svirák, Dr. (člen) doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pěta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Otázky vedoucího práce - Ing. Pavel Svirák, Dr - nejsou Otázky oponenta - Ing. Roman Kovačik - odpovězeno doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. Uveďte jaký je rozdíl mezi daňovou a protiprávní činností? - částečně odpovězeno Ing. Pavel Svirák, Dr. Myslíte si, že by i velké podniky měly být kategorizovány? - odpovězeno Domníváte se, že by nahrazení DPH daní z obratu pomohlo k daňové kontrole? - odpovězeno Kdy z DPH na dan z obratu ? pomohlo by to prof. Ing. Miloš Tumpach, Ph.D. Jaký mechanismus by mohl pomoci Polské republice k tomu, aby snížil daňovou mezeru? - částečně odpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO